Nagyvilág

2013.02.13. 14:01

Módosította az összeférhetetlenség büntetését a román parlament

Bukarest, 2013. február 13., szerda (MTI) - Módosította a tisztségbeli összeférhetetlenségen ért törvényhozók büntetését a román parlament, pontosításokkal egészítette ki az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényt szerdai ülésén.

Bukarest, 2013. február 13., szerda (MTI) - Módosította a tisztségbeli összeférhetetlenségen ért törvényhozók büntetését a román parlament, pontosításokkal egészítette ki az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényt szerdai ülésén.

A két ház együttes ülésén beépítették a jogszabályba azt a rendelkezést, amely szerint az illetékes hatóság - az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) - által összeférhetetlennek nyilvánított törvényhozó elveszti mandátumát, ha 45 napon belül nem fellebbez az ANI határozata ellen, vagy fellebbezését jogerős bírósági határozat elutasítja.

Ezzel a Traian Basescu államfő által kifogásolt kiskaput számolták fel, az első változat ugyanis nem rendelkezett azoknak a honatyáknak az eltávolításáról, akik nem óvnak az ANI határozata ellen és emiatt nem születik bírósági határozat ügyükben.

A jogerős bírósági határozatot helyett így parlamenti határozat születik arról, hogy az illető képviselőnek vagy szenátornak megszűnik a mandátuma - ennek elfogadásakor azonban a törvényhozás nem mérlegeli, csupán tudomásul veszi az összeférhetetlenséget és érvényesíti a törvény által megszabott szankciót. Ez azért szükséges, mert a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló, a korrupció elleni küzdelem egyik alapintézményének számító feddhetetlenségi ügynökségnek - egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében - nincs igazságszolgáltatási jogköre.

A képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény módosítása takarékossági okokból vált időszerűvé, ám a törvényhozók egyúttal a mentelmi jogukkal kapcsolatos rendelkezéseket is megváltoztatták, amelyeket előjogaik bővítéseként értelmezett a román sajtó.

Az államfő múlt héten megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a mentelmi jogot erősítő jogszabályt. Levelében rámutatott, az Európai Bizottság január végi jelentése is figyelmeztette Romániát: növelné a parlament hitelét, ha világosabb szabályokat fogadnának el a korrupcióval gyanúsított törvényhozók ügyében.

- MTI, Baranyi László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!