Nagyvilág

2013.02.14. 11:26

Mali - Magyarország tíz kiképzővel járul hozzá a misszióhoz

Budapest, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Magyarország tíz kiképzőtiszttel járul hozzá az Európai Unió (EU) mali missziójához - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök reggel egy sajtóbeszélgetésen.

Budapest, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Magyarország tíz kiképzőtiszttel járul hozzá az Európai Unió (EU) mali missziójához - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök reggel egy sajtóbeszélgetésen.Kifejtette: kedden és szerdán Dublinban az uniós védelmi miniszterek informális ülésén is kiemelten foglalkoztak a francia és az EU-műveletekkel. Az Európai Unión belüli és a francia partnerekkel folyatott egyeztetések alapján végül - a korábbi elképzelésekkel ellentétben - nem küldünk katonákat a francia vezetésű Serval művelethez, hanem tíz kiképzőtiszttel járulunk hozzá a misszióhoz.

Az erről szóló előterjesztésről akár már a jövő héten dönthet a kormány. A hat mesterlövészből, három egészségügyi szakemberből és egy összekötő tisztből álló kiképzőcsoport március környékén utazhat Maliba.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Február 6-án Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban jelentette be, hogy nem fogják tovább növelni a Maliban állomásozó francia katonák számát, amely elérte a maximálisnak tekintett négyezret, és kivonásuk viszonylag gyorsan, néhány hét múlva meg fog megkezdődni. Francois Hollande államfő az aznapi kormányülésen megerősítette: márciusban megkezdődik a csapatkivonás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!