Nagyvilág

2013.02.05. 14:08

Mali - A csádi katonák bevonultak Kidal városába, a franciák továbbra is a repülőteret ellenőrzik

Párizs, 2013. február 5., kedd (MTI) - A csádi hadsereg 1800 katonája bevonult a Mali északkeleti részén található Kidalba, a város biztosítására, amely korábban az iszlamista csoportok székhelye volt - közölte kedden a francia védelmi minisztérium.

Párizs, 2013. február 5., kedd (MTI) - A csádi hadsereg 1800 katonája bevonult a Mali északkeleti részén található Kidalba, a város biztosítására, amely korábban az iszlamista csoportok székhelye volt - közölte kedden a francia védelmi minisztérium.A franciák folytatják a város repülőterének ellenőrzését, ahova két ejtőernyős alakulat, néhány tucat katona érkezett erősítésnek.

A minisztérium közlése szerint már közel 4 ezer francia katona állomásozik Maliban.

A légicsapások az elmúlt napokban folytatódtak Kidal övezetében. A várostól 200 kilométerre északra található Tessalit és Aguelhok térségében, az algériai határnál mintegy 25 célpontot bombázták a francia erők, elsősorban logisztikai raktárakat és kiképzőközpontokat.

A franciákon kívül mintegy 3800 afrikai katona is, közülük több mint 2 ezren a nyugat-afrikai országok szervezete, az ECOWAS kontingensének (MISMA) keretében tartózkodik a nyugat-afrikai országban, s ez utóbbiakhoz a következő hetekben még erősítés érkezik. A Csád által Maliba küldött 2 ezer katona nem tagja a MISMA-nak, de azzal egyeztetve lép fel az országban.

A Bamakótól 1500 kilométerre fekvő Kidal hosszú ideje az egyik legfőbb fegyveres csoport, a Timbuktuban pusztítást végzett Anszár ad-Dín (A Hit Védelmezői) székhelyének számít. A városban az irányítást azonban még a francia csapatok megérkezése előtt átvette a lázadószervezetből kivált Azavadi Iszlám Mozgalom (MIA) és az autonómiára törekvő tuareg Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA). Mindkét csoport támogatásáról biztosította Franciaországot.

Párizsi források szerint ezen a vidéken, az Ifogas-hegységben van az a hét francia túsz, akiket még a francia katonai intervenció három héttel ezelőtti megindítása előtt raboltak el Maliban.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!