Nagyvilág

2013.02.11. 15:18

Lóhúsbotrány - A román hatóságok szerint Romániában nem történt szabálytalanság

Bukarest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - A román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak - jelentette ki hétfőn Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter.

Bukarest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - A román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak - jelentette ki hétfőn Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter.A tárcavezető azt mondta, hogy az eddigi hatósági vizsgálatok nem erősítették meg azt a külföldi sajtóban terjesztett hírt, miszerint a lóhúst Romániában adták volna el marhahúsként. Constantin szerint Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben. A Findus dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.

Két romániai vágóhíd esetében vetődött fel a gyanú. A miniszter szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy az egyik román vágóhíd csak lóhúst exportál, így az ő esetében nem merülhetett fel a téves címkézés. A másik vállalat ló- és marhahúst egyaránt ad el külföldre, de az ő esetében sem találtak szabálytalanságot a hatóságok.

A miniszter kijelentette: az is téves információ, miszerint Romániából darált húst adtak volna el, hiszen Romániát nem hagyta el ilyen áru. "Új információk megjelenéséig részünkről lezártnak tekintjük az ügyet" - mondta Constantin.

Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos - aki szintén részt vett a román miniszter sajtótájékoztatóján - azt mondta: a román hatóságok jól együttműködtek az Európai Bizottsággal, és az unió végrehajtó szervének egyelőre nincsenek olyan információi, amelyek valamelyik tagállamot vádolnák az ügyben.

Victor Ponta román miniszterelnök hangsúlyozta: Románia nem hajlandó elfogadni "az ügyeletes gyanúsított" szerepét.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!