Nagyvilág

2013.02.13. 11:55

Lemond a pápa - Az olasz sajtó szerint nem lehet két pápája az egyháznak

Róma, 2013. február 13., szerda (MTI) - "Zavart keltett" a Vatikánban annak a híre, hogy a távozó pápa egy vatikáni kolostorba vonul vissza, miközben közvetlen szomszédságában az új pápa vezeti majd az egyházat - írta szerdai számában a Corriere della Sera. Az olasz sajtó általánosságban úgy vélekedett: a XVI. Benedek lemondása nyomán kialakult helyzet több problémát vet fel, különösen a régi és a megválasztandó új pápa vatikáni együttélése miatt.

Róma, 2013. február 13., szerda (MTI) - "Zavart keltett" a Vatikánban annak a híre, hogy a távozó pápa egy vatikáni kolostorba vonul vissza, miközben közvetlen szomszédságában az új pápa vezeti majd az egyházat - írta szerdai számában a Corriere della Sera. Az olasz sajtó általánosságban úgy vélekedett: a XVI. Benedek lemondása nyomán kialakult helyzet több problémát vet fel, különösen a régi és a megválasztandó új pápa vatikáni együttélése miatt."Lemondása után Ratzingernek láthatatlanná kell válnia"- idézte a kúria egy névtelenül nyilatkozó tagját a legnagyobb példányszámú olasz napilap. A Corriere della Sera által kérdezett Salvatore Fisichella bíboros, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a régi pápa el is hagyhatná a Vatikánt. "A katolikusok számára nem létezhet egyszerre két pápa"- fogalmaztak az újság szerint a Vatikánban, ahol viszont mások úgy vélekedtek: Ratzinger leginkább éppen a pápai állam falai között "tűnhet el".

"XVI. Benedek lemondása intézményes, jogi, imázsbeli sebet ejtett. Katasztrófa... Ha fertőzésként elterjed az a nézet, hogy a fizikai gyengeség miatt távozhat valaki a tisztségből, a hatás pusztító lehet. Az egyetlen remény, hogy az új pápa képes lesz kézbe venni a helyzetet...."- hangoztatta a napilap névtelen vatikáni forrása.

A baloldali La Repubblica úgy értesült, hogy Ratzinger eredetileg már lemondásával egy időben, tehát már hétfőn távozni akart. Szándékát ismerő vatikáni munkatársai győzték meg arról, hogy legalább még két hétig maradjon hivatalában a folyó ügyek lezárása érdekében - írta az újság.

Titok övezi viszont a két hónappal ezelőtt bejelentett negyedik enciklika sorsát. A hitről szóló pápai dokumentum nem fog megjelenni, talán később kötetben közlik.

A pápa lemondásával egy időben távoznak a vatikáni tanácsok és hivatalok vezetői is, a titkárságvezetők ügyvivőként a helyükön maradnak- jelentette a L Avvenire.

A katolikus napilapnak Zygmunt Bauman lengyel filozófus-szociológus "emberarcú döntésnek" nevezte a pápa elhatározását. Julia Kristeva bolgár-francia filozófus "bátor és bölcs döntésről" beszélt, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek "reményt adott Európának az egyház és a laikusok között megerősített párbeszéddel".

"Mindenkit meglepett a döntés, de a sajtónak nem kell regényt szőni abból" - hangoztatta José Saraiva Martins bíboros, nyugalmazott prefektus a torinói La Stampának.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap a konklávéról írva hangsúlyozta, hogy a 118 pápaválasztó bíborosból 67-t XVI. Benedek nevezett ki. 78 szavazat kell az új pápa megválasztásához. Az újság szerint a kúriát képviselő bíborosok és az úgynevezett progresszív tábor, a Vatikánon kívüli katolikus mozgalmakat képviselő bíborosok "mérkőznek meg egymással". Az Europa című napilap szerint a bíborosok február végétől érkeznek Rómába, de háttérbeszélgetésekkel, egyeztetésekkel, találkozásokkal a "konklávé már megkezdődött".

A SkyTg24 olasz hírtelevízió úgy értesült, a konklávé március 15-én veszi kezdetét.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!