Nagyvilág

2013.02.21. 13:52

Hímmé változtattak nőstény csirkeembriókat japán tudósok

Tokió, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.

Tokió, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.A Hokkaidói Egyetem kutatócsoportja a HEMGN nevű gén módosításával változtatta meg az embriók nemét. Az emlősöknél a gén a vér termelését végző sejtek kifejlődéséért felel, ugyanakkor a csirkékben tálalható verziója, a cHEMGN a nemi differenciálódásban is szerepet játszik a kutatási eredmények szerint.

A biológuscsoport egy retrovírus segítségével megemelte a gén koncentrációját a nőstény csirketojásokban, a módszerrel pedig 33 tojás esetében herék fejlődtek ki a genetikailag nőstény csirkékben petefészek helyett.

A kutatók szerint ha képesek lesznek az ellenkező irányban is végrehajtani a kísérletet, azaz hím embrióból tudnak majd nőstény csirkét létrehozni, azzal jelentősen emelhetik a csirkefarmok hatékonyságát és termelékenységét.

Emellett a kísérlet hozzájárulhat a nemi differenciálódás megértéséhez, nemcsak a madarak, hanem az emlősök és más állatfajok esetében is - közölték a kutatók a Jomiuri Simbunnal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!