Nagyvilág

2013.02.13. 11:58

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes Nepálban

Peking/Katmandu, 2013. február 13., szerda (MTI) - Egy újabb fiatal tibeti buddhista szerzetes gyújtotta fel magát, ezúttal Nepál fővárosában, Katmanduban szerdán reggel - derült ki hírügynökségi jelentésekből. Tibeti emigráns források szerint ez volt a századik önégetés 2009 tavasza óta.

Peking/Katmandu, 2013. február 13., szerda (MTI) - Egy újabb fiatal tibeti buddhista szerzetes gyújtotta fel magát, ezúttal Nepál fővárosában, Katmanduban szerdán reggel - derült ki hírügynökségi jelentésekből. Tibeti emigráns források szerint ez volt a századik önégetés 2009 tavasza óta.Az eset az Arany szem nevű kis étteremben történt, közel az egyik legismertebb buddhista szentélyhez, a Boudhanath sztupához. A húsz év körüli áldozat leöntötte magát benzinnel és lángra lobbantotta a ruházatát. A jelenlévők, köztük reggeliző külföldiek oltották el a tüzet és hívtak segítséget.

A férfit a közeli kórházba szállították, ahol megállapították, hogy testének 96 százaléka megégett. Nem tudott beszélni, állapota válságos. Az AP amerikai hírügynökségnek tanúk azt állították, hogy tettének elkövetésekor Kína-ellenes szavakat kiabált.

Míg Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjének, a dalai lámának az irodája szerint ez volt a 100. önégetés, más tibeti szervezetek a 99., amelyből 83 volt halálos. Többségüket Kína tibetiek lakta területén követték el. A Kínával szomszédos Nepálban becslések szerint csaknem 20 ezer tibeti nemzetiségű él.

Emigráns tibeti szervezetek állítása szerint az önégetés nem más, mint a vallásuk gyakorlásában, vagy a szólásszabadságukban korlátozott tibetiek tiltakozása, illetve nyomatékos követelése az 1959 óta száműzetésben élő dalai láma hazatérésének. Kínai és helyi tibeti vezetők, rendőri hatóságok viszont a tibeti függetlenséget követelők által beszervezett ártatlan emberek "feláldozásáról" beszélnek.

Északnyugat-Kínában az elmúlt hetekben több perben is elítéltek olyan szerzeteseket és civil személyeket, akiket az önégetésekre való felbujtásban találtak bűnösnek. Közülük volt, akit felfüggesztett halálbüntetésre, másokat néhány évtől 10-13 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. Róluk azt állították, hogy emigráns, függetlenséget követelő szervezetekkel voltak kapcsolatban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!