Nagyvilág

2013.02.25. 08:29

Érdekességek a mai napról 02.25.

70 éves lenne George Harrison angol zenész, az egykori Beatles alapító tagja, szólógitárosa. Harrison nevéhez kevés dal fűződik, és ezek közül sem mind került fel az albumokra. Harrison még a Beatles tagjaként kezdett érdeklődni az indiai zene és a hinduizmus iránt; ekkortájt a nyugati társadalom is komoly érdeklődést tanúsított a keleti vallások, filozófiák és zene iránt.

70 éves lenne George Harrison angol zenész, az egykori Beatles alapító tagja, szólógitárosa. Harrison nevéhez kevés dal fűződik, és ezek közül sem mind került fel az albumokra. Harrison még a Beatles tagjaként kezdett érdeklődni az indiai zene és a hinduizmus iránt; ekkortájt a nyugati társadalom is komoly érdeklődést tanúsított a keleti vallások, filozófiák és zene iránt. A Beatles 1970-es feloszlása után szólókarriert kezdett. Legismertebb dalai ebből az időszakból: "My Sweet Lord" (1970), "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)" (1973), "All Those Years Ago" (1981) és a "Got My Mind Set on You" (1987). Harrison szervezte az első nagyobb jótékonysági koncertet The Concert for Bangladesh címmel, amit 1971. augusztus 1-jén tartottak a New York-i Madison Square Gardenben. Filmproducerként is tevékenykedett, 1979-ben megalapította Handmade Films nevű vállalatát. A társaság segítségével elkészült filmek közé tartozik a Brian élete, az Időbanditák, a Withnail és én (Mi ketten címen is ismert) és a Mona Lisa. Harrison feltűnik Eric Idle Beatles-paródiájában, az All You Need is Cash-ben (ismertebb címén The Rutles).

12 éve ez a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

177 éve kapott szabadalmi jogot Samuel Colt a róla elnevezett Colt 45 nevű pisztolyra. Ez azután eldöntötte az amerikai indiánok sorsát is.

171 éve született Karl May német ifjúsági regényíró (Winnetou). Legolvasottabbak az észak-amerikai indiánokról szóló könyvei, a Winnetou, Az Ezüst-tó kincse, A medveölő fia, ; Az inka öröksége című regényei, melyekből nagy sikerű filmek is készültek. A regényeiben a tájleírás és a kalandok keveredtek, a történetekben többnyire az erkölcsi hősnek megalkotott jók győztek. A messzi vidékeken legyőzött gonoszság a felnövekvő fiatalságnak jó alapokat adott a tisztességes, becsületes élethez, ezért Németország szerte népszerű volt. Épp ez lett a veszte, mert a II. világháború után ezt is indexre tették, mert az úgynevezett náci Németországban jó volt. Később feloldották a tilalmat, így ismét forgalmazhatták a regényeket. Különleges magyar kötődése is van, ugyanis maga a szerző sohasem járt azokon a helyeken, amikről olyan szépen írt. A kalandok és leírások alapját Xantus János emlékei ihlették.

39 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján a Győrben született Dobó Kata színésznő (A miniszter félrelép). Egy ifjúsági tv sorozatban mutatta meg először tehetségét, később az USA-ban próbált áttörni a hírnévhez vezető falon, ami még amerikai sztároknak sem mindig sikerül. Ennek ellenére az ügynökségek ismerték a nevét, epizód szerepeket nagyobb alkotásokban is kapott, végül hazatért. Ő az egyik főszereplője az 1956-os forradalom idején játszódó filmnek, Szabadság, szerelem címmel.

22 éve Budapesten aláírták a Varsói Szerződés megszüntetéséről szóló megállapodást. Egy tanácskozáson, előre nem megírt napirendi pontként Antall József akkori magyar miniszterelnök vetette fel, hogy ha a résztvevő országok sem tartják tovább fenntarthatónak a szövetséget, akkor demokratikus úton fel is mondhatják azt. A meglepett tanácskozók ezt elfogadták, és aláírták a megállapodást.

1963 éve Claudius császár megalapította Köln városát. Kölnt (eredeti néven: Colonia Claudia Ara Agrippinensium) Claudius római császár alapította negyedik felesége (és egyúttal unokahúga) Agrippina kérésére és tiszteletére. A korábbi Oppidum Ubiorum Agrippina szülővárosa volt, amelyet nagyrészt légiós veteránok laktak, akik római polgárokká váltak. A katonai kolónia önálló bíráskodási jogot és közigazgatást kapott.

306 éve született Carlo Goldoni olasz vígjátékíró (Két úr szolgája). Az igazi, vérbő és néha pajzán olasz vígjátékok mestere még a klasszikus, piactéren előadott, és szövegében csiszolódó humorral lett népszerű. Vígjátékai alapján számos zeneszerző - Rossini, Haydn, Mozart - írt operát.

133 éve halt meg Fischer Mór porcelánfeső, porcelángyáros, a herendi porcelángyár megalapítója. Nemesi címet kapott a magyarországi kerámiaipar fejlesztése terén szerzett érdemeiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!