Nagyvilág

2013.02.19. 07:35

Érdekességek a mai napról 02.19.

540 éve született Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója. Hírnevét annak köszönheti, hogy megalkotta az égitestek kopernikuszi rendszerét. Kimondta, hogy a Föld a saját tengelye körül forog, a mozdulatlan Nap körül pedig éves mozgást végez, ezt nevezzük heliocentrikus világképnek.

540 éve született Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója. Hírnevét annak köszönheti, hogy megalkotta az égitestek kopernikuszi rendszerét. Kimondta, hogy a Föld a saját tengelye körül forog, a mozdulatlan Nap körül pedig éves mozgást végez, ezt nevezzük heliocentrikus világképnek.

210 éve született Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője. Győrött született.Ő tervezte és építette az első magyar vasutat, mely mint lóvontatású vasút 1844-47-ig Pozsonytól Nagyszombatig, majd onnan Szeredig épült. Ezt a vasútszakaszt 1872-ben gőzmozdonyú vasúttá alakították át.

135 éve Edison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülékre. A mai gramofon őse még abban az évben Európában is ismert lett, miután március 11-én Puskás Tivadar, Edison európai megbízottja bemutatta a Francia Tudományos Akadémián.

24 éve nincs már köztük Kálmán György színész, aki 1953-1980-ig a Nemzeti Színház tagja volt. Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. Intellektuális színészegyénisége modern darabok szerepeinek eljátszására tette alkalmassá. Abban a szerencsében részesült, hogy kitűnő orgánuma révén számos filmben, rádiójátékban ismerhette meg hangját a közönség. Ezen túl fegyelmezett alakja kitűnő karakter szerepeket adott neki a színpadon és a legnagyobb, legismertebb magyar kosztümös filmekben.

89 éve New York-ban megszületett Lee Marvin színész (Szerencsevadászok, Piszkos tizenkettő, Delta Kommandó).

Még csak 57 éves lenne Falco osztrák punk- és rockénekes, basszusgitáros, zeneszerző és szövegíró (Rock Me Amadeus). Eredeti nevén: Johannes Hölzer Bécsben született. Dzsesszakon végzett, zeneszerzést tanult. Pályafutását 1974-ben basszusgitárosként kezdte bécsi rock zenekarokban, majd punk együttesekben játszott Nyugat-Berlinben. 1979-től a Halluzination Company, a bécsi rockszínház zenekarának alapító tagja. 1982 óta szólistaként, Falco művésznéven szerepelt. Lemezeiből: Drahdiwaberl (Halluzination Company, rockkabaré), Der Komissar, Rock Me Amadeus, Vienna Calling, Jeannie, Wiener Blut, Data de Groove (Falco). Emellett számos filmben játszott, karakterei többnyire rossz fiú volt. Világsztárokkal játszott együtt, élvezte, hogy világfi, és igazi világsztár, hiszen még az USA nagyon kemény piacán is sikeres volt. Egy autóbalesetben vesztette életét. Imádta a gyors kocsikat, a szép nőket, jó italokat.

16 éve halt meg Teng Hsziao-ping az utolsó kínai kommunista forradalmár. Halála után a kínai kommunista párt egy addig nem ismert, egyenesen hiteltelennek mondott gazdasági útra tért, ami az eltelt évek alatt Kínát gazdasági nagyhatalommá emelte. A fogyasztást csak nagyon visszafogottan támogató, alacsony bérekkel (kényszermunkával) dolgoztató (környezetvédelmi beruházásokra nem költő, és szellemi know-howt olcsón megszerző) termelés sikeres volt. Szakértők előre jelzése szerint pár év múlva a világ második legnagyobb gazdasági hatalma lesz Kína, 2070-re pedig az első.

23 éve jelent meg a Photoshop. A program alapötlete két testvér, John és Thomas Knoll nevéhez fűződik. Fotózásért rajongó édesapjuk volt az Apple II számítógép egyik első tulajdonosa – ezzel együtt volt a programot meghatározó, két fő komponens. 1987-ben, mialatt Thomas a képfeldolgozás doktori fokozatának megszerzésére készült, John az ismert filmrendező, George Lucas cégénél, az Industrial Light And Magicnél dolgozott. Thomast bosszantotta, hogy Apple Mac Plus gépe képtelen volt megjeleníteni a szürkeárnyalatos képeket, ezért elhatározta, hogy saját kódot ír.

Testvérével együttműködve készítették el programjukat, melynek a Display nevet adták. 1988-ban a szoftver nevét ImagePróra változtatták, majd házalni kezdtek vele a nagyobb szoftvercégeknél. Először nem találtak lelkes fogadtatásra, mindössze két cég, a szkennereket gyártó Barneyscan, és az Adobe mutatott érdeklődést a program iránt.

John és Thomas Knoll programjának korai verziói Barneyscan XP néven, a hardver mellé járó szoftvercsomag részeként kerültek forgalomba. Végleges otthonra az Adobe-nál találtak, a Photoshop 1.0-s, kizárólag Macintosh platformra fejlesztett verziója 1990 február 19-én jelent meg. 1991-ben került piacra a 2.0-s, majd 1992-ben a 2.5-ös verzió. Utóbbi volt az első Photoshop, amely már Windows platformon is futott. 1993-ban jelent meg a program 3.0-s, 1996-ban a 4.0-s, 1998-ban az 5.0-s, 1999-ben az 5.5-ös, 2000-ben a 6.0-s, 2001-ben a 7.0-s, 2003-ban a CS (8.0), 2005-ben a CS2 (9.0), 2007-ben a CS3 (10.0), 2008-ban a CS4 (11.0) változata. 2007 áprilisától a szoftver egyszerre két változatban (sima, illetve Extended) kapható.

Az Extended verzió lehetőséget ad mozgóképek, animációk, valamint 3D-s képek rétegeinek szerkesztésére is. A 4.0-s változattól kezdve a Photoshop magyar nyelvű kezelőfelülettel is elérhető. Érdekesség, hogy a Knoll testvérek a Photoshop nevet kizárólag munkanévnek szánták, arra számítva, hogy vevőjük – egy piackutatást követően – úgyis átkereszteli a programot. Az Adobe marketingesei hónapokat töltöttek felmérésekkel, végül maradtak a Photoshop elnevezésnél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!