Nagyvilág

2013.02.18. 08:07

Érdekességek a mai napról 02.18.

188 éve született Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony). Komáromban született, majd a pápai református kollégiumban és a kecskeméti jogakadémián tanult, joggyakorlatot Komáromban és Pesten folytatott.

188 éve született Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony). Komáromban született, majd a pápai református kollégiumban és a kecskeméti jogakadémián tanult, joggyakorlatot Komáromban és Pesten folytatott. Már diákként összebarátkozott Petőfivel. 1848-ban a forradalmi ifjúság egyik vezére volt, részt vett a 12 pont fogalmazásában. Beállt nemzetőrnek és elkísérte toborzó körútjára Kossuth Lajost. 1848 augusztusában feleségül vette Laborfalvi Rózát, a kor ünnepelt színésznőjét. A szabadságharc idején követte a kormányt Pestre, Szegedre és Aradra. A világosi fegyverletétel után az önkényuralom bosszújától félve a bükki Tardonán lakott. Felesége szerzett számára menlevelet, így 1850-ben visszatérhetett Pestre. Nagyszabású történelmi regényeinek köszönhetően nagyon hamar a legnépszerűbb író lett, a Kisfaludy Társaság 1860-ban tagjává választotta. A kiegyezést követően írásaiban sokat foglalkozott a kapitalizálódással. A polgárosodó rétegek liberális elveit hirdette. Laborfalvi Róza halála után 1899-ben újra megházasodott, egy húszéves színésznőt, Nagy Bellát vette el feleségül. Emiatt sokan elfordultak tőle. Élete végéig dolgozott.

50 éve Kármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést. Ezt az elismerést Kármán kapta meg a világon elsőként. Fehér Ház rózsakertjében történt az átadás. A nagy matematikai tehetséggel is megáldott Kármán Tódor a budapesti Műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd ugyanitt tanársegéd lett Bánki Donát mellett. Az I. világháború idején a Bécs melletti Aerodinamikai Laboratóriumba került, ahol munkatársaival kifejlesztette az első forgószárnyas katonai repülőeszközt, a PKZ-típusú helikoptert. A háború vége után hazatért, de 1919-ben emigrált, 1933-ban pedig végleg az USA-ban telepedett le. Itt a Guggenheim-laboratóriumban rakétakutatással foglalkozott. Ballisztikai tanácsadóként szélcsatornát épített a lövedékek mozgásának tanulmányozásához, amely a későbbi rakétatechnika alapját is képezte. Jelentős szerepe volt több nagy rakéta, az első ballisztikus rakéta és a szuperszonikus repülés új elméletének kidolgozásában, valamint a DC-repülőgépcsalád létrejöttében. Tevékenységét életében is több kitüntetéssel jutalmazták, halála után a Holdon és a Marson krátert neveztek el róla.

62 éves korában, szülővárosában Eislebenben meghalt Luther Márton német teológus, a reformáció elindítója. Luther, az Ágoston-rendi szerzetes, a szász választófejedelemség bibliamagyarázó professzora 1517. október 31-én Wittenbergben közzétett 95 tézisével indította el a reformációt, amely súlyos tudati válságot okozott a nyugati kereszténységben és az egységes egyház evangélikus és katolikus egyházra szakadt. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, elítélte a búcsú gyakorlatát, illetve a búcsúval való visszaéléseket, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette, III. (Bölcs) Frigyes szász választófejedelem védelme alatt élt Wartburgban, ahol 1522-ben lefordította németre az Újszövetséget.

449 éve ezen a napon 89 éves korában halt meg Michelangelo Buonarroti olasz szobrász, festő, építész és költő. Firenzében kezdte tanulmányait, I. Lorenzo de Medici volt a mecénása, aki megismertette a kor filozófiai áramlataival. 1496-ban Rómába ment, ahol megalkotta "Pietà" című márványszobrát. Az 1501-ben befejezett szobor Máriát ábrázolja, aki karjában tartja a halott Jézust. Michelangelo esztétikai felfogását - miszerint a lélek szépsége a test szépségében nyilvánul meg - jól tükrözi, hogy Máriát és Jézust fiatalnak ábrázolta. 1501-ben Michelangelo visszatért Firenzébe, ahol Dávid-szobrán dolgozott. 1505-ben Rómába hívták, hogy megtervezze II. Gyula pápa síremlékét, de az nem valósult meg. E helyett megbízták a Sixtus-kápolna mennyezetének kifestésével. 1508-tól 1512-ig festette a bibliai jeleneteket a világ teremtésétől az angyali üdvözletig. 1515-ben elkészült a "Mózes", 1516-ban pedig a "Haldokló rabszolga" című szobra. 1517 és 1534 között Michelangelo ismét Firenzében, a Mediciek sírkápolnájában dolgozott. 1541-ben fejezte be "Utolsó ítélet" című freskójával a Sixtus-kápolnában lévő művét. 1547-től a Szent Péter-bazilika építésének irányítását vette át, amelynek kupoláját az ő tervei szerint építették.

310 éve e napon halt meg Zrínyi Ilona grófnő, a munkácsi vár hős védője, II. Rákóczi Ferenc édesanyja. Első férje I. Rákóczi Ferenc volt. Második férjét, Thököly Imrét elkísérve a számkivetésbe, Nikomédiában, Törökországban hunyt el, de hamvai a kassai dómban nyugszanak.

268 éve született Alessandro Volta olasz fizikus, aki az első elemet készítette. Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi.

115 éve született Enzo Ferrari olasz autókonstruktőr, sportautógyáros.

111 éve halt meg az amerikai Charles Lewis Tiffany, a gyémántok királya, a Tiffany ékszerészet megalapítója.

Charles Tiffany 1837-ben, textilgyáros apjától kölcsönkapott ezer dollárral indult szerencsét próbálni New Yorkba. Egy barátjával közösen nyitottak vegyeskereskedést, és mikor látták, mennyire jól fogynak a keleti dísztárgyak, hamarosan áttértek az üvegáruk és ékszerek eladására. Tiffany ugyan nem volt ékszerész, de a viharos európai helyzetnek köszönhetően viszonylag olcsón jutottak hozzá ismert arisztokraták ékszereihez, a különlegességekre pedig vevők is akadtak. Hamarosan a külföldi uralkodóházak is Tiffanyhoz mentek vásárolni. Remekül értett a visszafogott, de hatásos hirdetésekhez, és ő volt az első, aki az ékszereket nem alkudva, hanem szabott áron adta. Egyik ékszerszakértője felfedezett ugyanis egy ritka, kék gyémántot, amit munkaadója iránti tiszteletből Tiffany-gyémántnak nevezett el.

90 éves lenne Rátonyi Róbert színész, énekes, komikus, színházi rendező, író, publicista.

75 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező. (Mephisto, A napfény íze)

81 éves Milos Forman cseh származású filmrendező (Tűz van babám, Hair, Larry Flynt, a provokátor)

59 gyertyát fújhat el születésnapi tortáján John Travolta amerikai színész (Grease, Ponyvaregény filmek szereplője). Pályája elején táncos filmekben csillogtatta meg tudását, később amikor ezekből a karakterekből kiöregedett, tudott váltani, és a Rés a pajzson című filmben már rosszfiút játszott. Ez megtetszett neki, és az Ál-arc című filmben megint a gonoszt alakította. Lassan átnyergelt az akció filmekre, és egyik utolsó sikeres a Párizsból szeretettel –már igazi lövős-ölős akció mozi. Megszállott szcientológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!