Nagyvilág

2013.02.04. 07:40

Érdekességek a mai napról 02.04.

13 éve ez a rák elleni küzdelem világnapja. 2000 februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, melynek résztvevői február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.

13 éve ez a rák elleni küzdelem világnapja. 2000 februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, melynek résztvevői február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.

87 éve Dorogon született Grosics Gyula labdarúgó, edző, a legendás Aranycsapat tagja. 1939-től a Dorogi AC, 1947-től a Mateosz, 1950-től a Budapesti Honvéd, majd 1956-tól a Tatabányai Bányász kapusa volt. 86-szoros válogatottként, olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes és háromszor bajnokcsapat tagjaként játszott. Edző volt a Tatabányánál, majd az SBTC-nél. 1969-től a Volán SC elnöke volt 1986-ig, valamint 1976-ig a Volántourist osztályvezetője. 1990-ben és 1991-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje volt, 1991 óta a Volán FC díszelnöke.

101 éve született Macskássy Gyula rajzfilmrendező (Gusztáv sorozat). Balázs Béla-díjas, érdemes művész. Pályáját animációs reklámfilmek forgatásával kezdte, majd később filmjeit maga írta és tervezte. Művei: Két bors ökröcske; Ceruza és radír.

Még csak 66 éves lenne Máté Péter énekes, zeneszerző (Elmegyek, Hull az elsárgult levél). A huszadik század egyik legkiemelkedőbb magyar zenei tehetsége volt. Feleségével, Dékány Saroltával, valamint az Expressz együttessel is dolgozott együtt. Életében mindössze 4 lemeze jelent meg, halála óta több mint 20. Elmegyek című dala Nicolas címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett. 37 évesen, szívroham következtében hunyt el. Pályatársait is ő látta el dalokkal, jó barátságot ápolt az ugyancsak országos hírnevet szerzett Szécsi Pállal is.

1157 éve meghalt Hrabanus Maurus mainzi érsek, polihisztor, a IX. század egyik legnagyobb tudósa. (Rabanusnak is irják), a IX. sz. híres tudósa, szül. Mainzban 776 körül, megh. 856 febr. 4. Először a fuldai kolostorban, azután Toursban Alcuinnál tanult. 804. Fuldába tért vissza, ahol a klastromi könyvtárt s az első klastromi iskolát alapította. Ez iskolából kerültek ki Walafried Strabo, Otfried és még más tudósok. 822ben a klastrom apátja 847-ben mainzi érsek lett. Számos művében, melyek többnyire teológiai tartalmúak összegyűjti a kora középkor tudását. Ő volt az első, aki azt kívánta, hogy német nyelven prédikáljanak, s hogy a biblia jobb megértésére görögül is tanuljanak Németországban. Az udvarral fenntartott szoros kapcsolata segítette munkásságát, ugyanakkor a tudásával támogatta királyát.

267 éve született Tadeusz Andrzej Bonaventura Kosciuszko lengyel tiszt és szabadságharcos. Mereczowsczyznában született. Harcolt az észak-amerikai függetlenségi háborúban is. 1777-ben századosként, mint a Lengyel Köztársaság utolsó főparancsnoka, indult az Amerikai Egyesült Államokba, hogy George Washington hadseregében harcolva katonai tapasztalataival hozzájáruljon az önkéntesek győzelméhez. Lelkesedése és szaktudása nagy megbecsülést szerzett, és George Washington adjutánsaként nagy szerepet játszott az észak-amerikaiak függetlenségének kivívásában. 1786-ban tért vissza hazájába, ahol altábornagyként az oroszok ellen harcolt.

Lengyelország második felosztását (1793) követően Lipcsében élt, majd a lengyel forradalom kitörésekor, 1794.03.23-án Krakkóba ment. A felkelés élére állt, a nemzetgyűlés diktátornak kiáltotta ki. 1794.10.10-ig - amikor az orosz csapatok bevették Varsót - sikeresen harcolt Poroszország és Oroszország ellen, majd fogságba esett, és a felkelést véglegesen leverték. 1796-tól Angliában, majd az Amerikai Egyesült Államokban élt. 1815-ben telepedett le Svájcban és mezőgazdasággal foglalkozott. 71 éves korában halt meg Solothurnban. Legendás dicsőségre tett szert Lengyelországban, holttestét a krakkói katedrálisban helyezték el I. Sándor cár rendeletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!