Nagyvilág

2013.02.24. 17:29

EMNP: az RMDSZ megtagadta a székely zászlót

Bukarest, 2013. február 24., vasárnap (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megtagadta a székely zászlót - jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásában.

Bukarest, 2013. február 24., vasárnap (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megtagadta a székely zászlót - jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásában.Az EMNP vezetője arra reagált, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton bejelentette: az RMDSZ nem vesz részt a Székelyföldnek területi autonómiát követelő március 10-ei marosvásárhelyi tüntetésen, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az EMNP kezdeményezett a Székely Szabadság Napja elnevezéssel.

"Az RMDSZ nem lesz az SZNT vagy az EMNP utánfutója." Ezt a tüntetést nem ők szervezték, ezért nem vesznek részt rajta - mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, hogy egy ilyen megmozdulás nem segíti, hanem rontja Székelyföld autonómiájának esélyeit.

Toró T. Tibor úgy vélekedett, hogy az RMDSZ nem csupán megtagadta a székely zászlót, hanem a demokratikus tüntetés létjogosultságát is kétségbe vonta, és a "kis lépések politikája" nevében "ismét visszavonulót fújt". Kifejtette: az utcai demonstráció a demokratikus jogállamiság egyik alapköve, amelynek az érdekérvényesítésben játszott szerepét és jogosultságát "csak a legvadabb diktatúrákban kérdőjelezik meg".

Az EMNP elnöke szerint a kis lépések politikája két évtized alatt nem vitte közelebb a magyar közösséget sem a Székelyföld területi autonómiájához, sem a kulturális autonómiájához.

"Sokat elárul az RMDSZ-nek általában csak a választási kampányokban fellángoló autonómiapártiságáról az, hogy vezetői szerint a demokratikus érdekérvényesítés és a közösségi igény kifejezésének természetes módja, a békés tüntetés ellehetetleníti a politikai érdekérvényesítést" - fogalmazott állásfoglalásában Toró T. Tibor.

Úgy vélekedett: az RMDSZ ezzel saját hatalmi érdekeit helyezi előtérbe, hiszen az autonómiatüntetést ellenző szövetség nem habozott utcára vinni az embereket, amikor saját tisztségviselőinek elmozdításáról volt szó.

Az Erdélyi Magyar Néppárt mint társszervező arra buzdítja az embereket, hogy minél többen vegyenek részt a rendezvényen - írta az EMNP elnöke.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!