Nagyvilág

2013.02.13. 08:56

Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés

Párizs, 2013. február 12., kedd (MTI) - Tíz napon át tartó hangos parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt.

Párizs, 2013. február 12., kedd (MTI) - Tíz napon át tartó hangos parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt.

A Házasodhasson mindenki! kormánypárti törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá. Tíz képviselő tartózkodott. A szöveget április 2-án kezdi megvitatni a parlament felsőháza, a szenátus.

A szavazás kimenetele nem volt kérdéses, miután a baloldal egységesen támogatta a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformot. A jobboldalról ketten szavazták meg, és három ellenzéki képviselő tartózkodott.

Thierry Mandon, a kormányzó szocialisták frakciójának szóvivője szerint a kormánypárti képviselőcsoport "büszke arra, hogy hatalmas lépés történt a jogegyenlőség irányában és annak érdekében, hogy harminc évi küzdelem sikerrel végződjön".

A törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a folyamatos utcai tiltakozások nyomására a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény év végén esedékes módosítási javaslatához csatolta.

A melegházasság engedélyezését ellenzők elsősorban ez utóbbi pontok miatt március 24-én ismét tömegrendezvényen kívánnak tiltakozni, a katolikus egyház támogatásával.

A felsőház jogi bizottsága kedden meghallgatta az ország vallási vezetőit: André Vingt-Trois párizsi érseket, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Claude Batyt, a Protestáns Szövetség elnökét, Gilles Bernheim főrabbit, Mohammed Moussaouit, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának elnökét és Emmanuel metropolitát, ortodox püspököt is. Vingt-Trois bíboros elmondta: a tervezetről szóló vita során azt tapasztalta, hogy "számos tényező még inkább megerősítette korábbi hozzászólásait, különösen a gyermekek származásával és diszkriminálásával összefüggésben". A tervezett felvonulással kapcsolatban megjegyezte: "jó dolog, hogy az emberek látható módon ki akarják fejezni véleményüket", de az érsek inkább egy nagyszabású vitát tartana kívánatosnak.

A demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (INED) becslése szerint a Franciaországban párkapcsolatban élők közül egy százalékos az azonos neműek aránya, hasonlóan a környező országokhoz. A házasságkötések száma fokozatosan csökken: a 2001-es 300 ezerről tíz év alatt 241 ezerre esett vissza a statisztikai hivatal adatai szerint. Az 1999-ben bevezetett regisztrált élettársi kapcsolatok száma - amely a kezdetektől engedélyezett azonos neműek számára is - viszont a 13 évvel ezelőtti 20 ezerről 2012-ben 205 ezerre nőt. Ez utóbbit azonban 95 százalékban heteroszexuális párok jegyeztették be.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!