Nagyvilág

2013.02.13. 09:23

Atomrobbantás - Elnöki szintű amerikai-dél-koreai egyeztetés a közös ellenlépésekről

Washington, 2013. február 12., kedd (MTI) - Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök megbeszélést folytatott az észak-koreai nukleáris kísérletre adott válasz koordinálásáról - közölte kedden a Fehér Ház.

Washington, 2013. február 12., kedd (MTI) - Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök megbeszélést folytatott az észak-koreai nukleáris kísérletre adott válasz koordinálásáról - közölte kedden a Fehér Ház.A két államfő elítélte "Észak-Korea nemzetközi kötelezettségeinek erősen provokatív megsértését". Obama és Ri megállapodott, hogy a két ország kormánya szorosan együtt fog működni - egyebek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában - annak érdekében, hogy olyan intézkedéseket léptessenek életbe, amelyek célja meggátolni Észak-Korea nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjait és csökkenteni a nukleáris fegyverek elterjedésének kockázatát.

Obama elnök a kommüniké szerint egyértelműen megerősítette, hogy az Egyesült Államok állhatatosan kitart a Dél-Koreával kapcsolatos védelmi elkötelezettsége mellett, beleértve az amerikai nukleáris ernyő nyújtotta "kiterjesztett elrettentést".

Az amerikai elnök egyúttal köszönetet mondott Rinek az elmúlt négy év alatt tanúsított vezető szerepéért és barátságáért. Megfogadta azt is, hogy a kétoldalú kapcsolatok további erősítése érdekében szorosan együtt fog működni Pak Gun Hje megválasztott dél-koreai elnökkel.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!