Nagyvilág

2013.02.04. 13:38

A médiaszabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét egyaránt hangsúlyozta Barroso Pontának

Brüsszel, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A média szabadsága az Európai Bizottság szemében szent és sérthetetlen, ugyanakkor szóvá kell tenni azt is, ha összehangolt médiakampányokkal veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét - hangsúlyozta José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó végrehajtó intézmény elnöke a romániai helyzetről szólva, Viktor Ponta román miniszterelnökkel közösen tartott hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Brüsszel, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A média szabadsága az Európai Bizottság szemében szent és sérthetetlen, ugyanakkor szóvá kell tenni azt is, ha összehangolt médiakampányokkal veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét - hangsúlyozta José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó végrehajtó intézmény elnöke a romániai helyzetről szólva, Viktor Ponta román miniszterelnökkel közösen tartott hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.Kettőjük megbeszélése után elmondták: szóba került köztük az a múlt héten közzétett európai bizottsági jelentés, amelyet az úgynevezett együttműködési és értékelési mechanizmus keretében készítettek Brüsszelben Romániáról, áttekintve az uniós tagsággal járó kötelezettségvállalások eddigi teljesítését. A jelentésből kitűnt, hogy az országnak bőven van még tennivalója az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, illetve a médiaszabályozás területén.

Barroso most is megerősítette: e téren további előrelépést várnak Romániától. Az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása után második kiemelt témaként említette a fontos tisztségekbe való kinevezések kérdését. Magyarázatként megjegyezte: Brüsszel elvárja, hogy azok a román közéleti szereplők, akiknek a "személyi integritása megkérdőjeleződik" vagy "a korrupció gyanúja merül fel velük szemben", "álljanak félre".

elnöke hangsúlyozta: nem szólnak bele abba, hogy Románia miként szabályozza ezt a területet, csupán jelezni kívánták: problémát okoz, ha a médiát összehangolt kampányokra használják fel, többek közt olyan személyek lejáratása érdekében, akik fellépnek az igazságszolgáltatás függetlenségéért.

Barroso és Ponta kitért a sajtótájékoztatón arra, hogy az uniós tagállamok belügyminiszterei márciusban tekintik át, csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezethez. Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy az általa vezetett intézmény ezt támogatná.

- MTI, Kárpáti János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!