Nagyvilág

2013.02.08. 16:20

A kínaiak legnagyobb családi ünnepükre készülnek

Peking, 2013. február 8., péntek (MTI) - Finisébe érkezett a világ legnagyobb éves népvándorlása Kínában: aki csak teheti, a hét végére otthon, a szülőhelyén, többnyire a legidősebbek házában lesz, hogy családja körében ünnepelje a következő holdújév, egyben a tavaszünnep kezdetét.

Peking, 2013. február 8., péntek (MTI) - Finisébe érkezett a világ legnagyobb éves népvándorlása Kínában: aki csak teheti, a hét végére otthon, a szülőhelyén, többnyire a legidősebbek házában lesz, hogy családja körében ünnepelje a következő holdújév, egyben a tavaszünnep kezdetét.Az elmúlt napokban, hetekben batyus, zsákos, bőröndös emberek százmilliói lepték el a vasútállomásokat és a buszpályaudvarokat, és az ilyen helyzetekben elvárt türelemmel várták, hogy kötelező ajándékaikkal felmálházva, megspórolt pénzükkel a zsebükben feljussanak az őket hazaszállító járművekre.

Kína 250 millió vándormunkásának többsége évente csak egyszer, a legnagyobb családi ünnepen látogat haza, hogy a hagyományoknak megfelelően együtt legyen szeretteivel, köszöntsék egymást jókívánságaikkal, közösen nézzék az újévi gálaműsort a tévében, egyenek, igyanak és szórakozzanak a faluban, templomi vásárokat látogassanak, sétáljanak a piros lampionokkal feldíszített parkokban, és közben költsék a pénzüket.

Az idén a negyven napos oda-vissza vándorlás során rekord számú, összesen 3,4 milliárd utazásra számítanak a közlekedésszervezők. Az emberek egyre többet utaznak az ünnephez kapcsolódó bő egy héten, amikor nem kell dolgozniuk.

Egy friss turisztikai felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 78 százaléka jelezte, hogy utazni szeretne, ami az elmúlt évhez viszonyítva 36,5 százalékos emelkedést mutat.

A szakmai szervezetek, utazási irodáktól származó adatokra alapozott becslése szerint az idei tavaszünnepi aranyhét során a tavalyihoz képest 20 százalékkal megugrik az utazások száma, ami 221 millió útnak felel meg. Az ágazati bevételekben 25 százalékos emelkedést várnak.

Ami a külföldi utakat illeti, hiába drágábbak a repülőjegyek és a szállodai szobák, különösen a délkelet-ázsiai országok iránt ugrott meg az érdeklődés. Thaiföldön például 200 ezer kínai turistára számítanak.

Mindez egyrészt azt jelenti, hogy láthatóan mind több emberben fogalmazódik meg az igény arra, hogy többet lásson saját hazájából vagy ismerkedjen a világgal, másrészt jelzi: mind többen tehetik és teszik is meg, hogy többnyire szervezett utakon vegyenek részt. Ennek következménye pedig, hogy különösen a városi lakosság körében lerövidülnek a hagyományos, sok fiatal által már unalmasnak tartott családlátogatások.

Február 9-én búcsúztatják az óesztendőt, a sárkány évét, és 10-én, a világon egyedülálló méretű, színes és hangos tűzijátékozással, petárdázással köszöntik a kígyó évét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!