Nagyvilág

2013.01.30. 14:33

Világnapok 2013 februárjában

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Február hónap fontosabb világnapjai az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállításában:

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Február hónap fontosabb világnapjai az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállításában:Február 2. A SZERZETESEK VILÁGNAPJA - A katolikus egyház 1997 óta ünnepli II. János Pál pápa kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket. Magyarországon a szerzetesek több tucat óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tartanak fent. A Magyar Katolikus Egyház csaknem kilencven - többségében női - szerzetesrendet tart nyilván több mint 2500 taggal, de mindegyikük létszámgonddal küszködik.

Február 2. A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA - Annak emlékére, hogy 1971. február 2-án fogadták el az iráni Ramsar városában azt az egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek - kezdetben a rohamosan csökkenő vízimadár-állomány - védelméért. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, azóta 28 különösen védett területet jelöltek ki.

Párizsban 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed, ennek megfelelően kezelése, gyógyítása is sokféle - nincs univerzális gyógyszere. A világon évente 7,6 millió ember hal meg rákos megbetegedés miatt, minden negyedik európai rákban hal meg. A rák elleni harc kontinensünkön évente 120 milliárd euróba kerül, s az összegnek csak egyharmadát fordítják orvosi kezelésre, a többi gazdasági vonatkozású kiadást jelent. Magyarországon az összes haláleset negyedét okozzák a daganatos betegségek, mintegy 30 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében. Az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék és megfelelően kezelnék, ennek érdekében hirdette meg a kormány 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot. (A nemzeti rákellenes napot 1993 óta április 10-én ünnepelik Dollinger Gyula orvos születésnapjára emlékezve.)

Február 5. A BIZTONSÁGOSABB INTERNET NAPJA EURÓPÁBAN - 2004 óta tartják február elején, általában első keddjén, Magyarországon 2008-tól. Az ismeretterjesztő és szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy a gyerekek, a szülők és a tanárok minél többet tudjanak az internet előnyeiről és az online világ veszélyeiről. A médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolja össze, az EU biztonságosabb internet létrehozására irányuló, Saferinternet nevű programjának magyarországi koordinálását a Gyermekmentő Szolgálat végzi. A fiatalok körében mára a televízió helyett az internet vált az első számú médiummá, ezért fontos a fejlődésükre káros, pornográf, pedofil tartalmak kiszűrése. 2008-tól működik Magyarországon a Biztonságos Böngészés Program, amelynek célja, hogy megvédje a gyermekeket az internet káros tartalmaitól, s a figyelemfelkeltő korhatárkarikák használata már az internetes tartalmak esetében is előírás.

Február 6. NEMZETKÖZI ZÉRÓ TOLERANCIA NAP A NŐI NEMI SZERV MEGCSONKÍTÁSA ELLEN - Emberi jogi szervezetek 2004 óta kívánják felhívni a figyelmet a tévesen női körülmetélésként említett, de annál következményeiben sokkal súlyosabb műveletre, tiltakozva annak gyakorlata ellen. A külső nemi szervek csonkítását évente több mint kétmillió kislány szenvedi el főleg afrikai, illetve olyan országokban, ahol jelentős számú afrikai bevándorló él. A világban mintegy 140 millió nő él ilyen megcsonkítással, közülük félmillióan az Európai Unióban. Az áldozatok a steril körülmények hiánya miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg, a műtét sipolyokat, meddőséget, szülési komplikációkat, a nemi örömre való képtelenséget, fertőzéseket okozhat. Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 26-án fogadott el a női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot, ez az első ilyen szintű dokumentum ebben a témában.

Február 10. A GYERMEK HOSPICE VILÁGNAPJA - A hospice a haldokló - elsősorban daganatos - betegek humánus gondozását végző szervezet. Ezen belül a gyermekek gondozása különleges feladat: meg kell találni az egyensúlyt a remény és az igazság között. A világ számos pontján működő gyermekhospice-házakban lehetőség van a kicsik nehéz útjának lehető legemberségesebb végigkísérésére. Magyarországon, ahol évente 4-500 gyerek hal meg rákban, a pécsi Szemem Fénye Alapítvány 2007-ben csatlakozott a gyermek hospice világnapként ismert eseményhez. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekekre, s hogy családjaikkal, barátaikkal a társadalom vállaljon szolidaritást. A gyermeki elmúlás társadalmi tabuját minden évben a figyelemfelhívó, ún. reménysétával kívánják ledönteni.

Február 10. A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA - Az 1981-ben Amerikából útnak indult, február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy noha a házasság mai világunkban több helyen válságba került, léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. Magyarországon a házasság első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságkötések száma. Az elmúlt évben az előzetes adatok szerint a házasságkötések csökkenése megállt.

Február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA - 1993 óta II. János Pál pápa kezdeményezésére tartják annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858-ban e napon jelent meg Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások száma több ezer.

Február 12. - DARWIN-NAP - A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepét Charles Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozójának születésnapján tartják. Magyarországon a kezdeményezést 2007-ben a tudósokból, tudomány iránt érdeklődőkből 1992-ben alakult Szkeptikus Társaság karolta fel.

Február 13. A RÁDIÓ VILÁGNAPJA - Az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünnepeljük arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ e napon határozott saját rádiójának létrehozásáról. Budapesten az első kísérleti rádióállomás 1924. március 15-én sugárzott először (az ország első adóállomását még 1923-ban állították fel Lakihegyen), a Magyar Rádió rendszeres adása 1925. december 1-jén kezdődött az 546 méteres középhullámon. (A magyar rádiózás napja december 1.)

Február 14. VALENTIN-NAP / BÁLINT-NAP - A szerelmesek napja. Bálint a legenda szerint a III. században senyvedett keresztény hite miatt, s a börtönőr vak leányának a hit segítségével visszaadta látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a lánynak üzenetet küldött: A Te Valentinod. Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, amelyen a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek. Magyarországon 1990-től terjedt el megünneplése.

Február 14. AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA - A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára, mert az epilepsziások védőszentje is a vértanúhalált halt pap. Az epilepszia (visszatérő görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai. Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot.

Február 21. AZ ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA - Az ENSZ bangladesi javaslatra 1999-ben döntött megtartásáról annak emlékére, hogy amikor 1952-ben Pakisztánban a Nyugat-Pakisztánban beszélt urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, a döntés ellen tüntető kelet-pakisztáni (ma Banglades) diákok közül a rendőrség február 21-én ötöt megölt. Manapság mintegy kéthetente tűnik el egy nyelv a világon, a hatezer nyelv több mint felét fenyegeti kihalás, miközben feltartóztathatatlanul hódít az angol nyelv. Az urali nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv írásbelisége a XI. századtól folyamatos, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon. Jelenleg a magyar anyanyelvűek létszámát a világon 14-15 millió körülire becsülik.

Február 22. A BŰNCSELEKMÉNYEK ÁLDOZATAINAK NAPJA - 1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, e nap azóta a kontinens számos országában az áldozatok napja. Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993 óta tartják, hogy felhívják a figyelmet arra: az áldozattá vált ember lelki, jogi vagy anyagi segítségre szorul. Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt.

Február 24. AZ IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA - Az Idegenvezető Társaságok Világszövetségének (WFTGA) kezdeményezésére február utolsó vasárnapján 1990 óta hívják fel a figyelmet az idegenvezetői szakmára és szerepére. E napon Budapesten ingyenes - buszos vagy gyalogos - városnézést rendeznek, és más nagyvárosokban is díjazás nélkül dolgoznak az idegenvezetők. Magyarországon tízezer embernek van idegenvezetői igazolványa, de kevés a munkalehetőség és erős a túlképzés. Sokan nem tudnak megélni ebből a szakmából, miközben mások jogosulatlanul, nem megfelelő képzettséggel dolgoznak. Az 1989-ben alakult Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai a szakmai törvények szerint, idegenvezetői igazolvánnyal (és kitűzővel), mintegy harminc különböző nyelven végzik tevékenységüket.

Február 28. NEMZETKÖZI LASSÍTÁSI NAP - A lassúság napjának ünneplése 2007-ben Olaszországból indult, és az életminőség javítását szolgálja. A jelszó: Válts ritmust! Lassíts le egy napra! A Lassan élni mozgalom szerint világunk egyre gyorsul, ezért egyre komplikáltabb, lassítva azonban egyszerűbbé és élvezhetőbbé tehetjük. Erre a napra azt ajánlják: egyszerre csak egy dolgot végezzünk. Szánjunk időt családtagjainkra, barátainkra, munkatársainkra, kapcsoljunk ki számítógépet és mobiltelefont, lassan vezessünk és lassan együnk. A nemzetközi lassú mozgalom (slow movement) az élet minden területére kiterjedő filozófiájának lényege a felgyorsult világgal való szembeszegülés, és annak a ténynek a felismerése, hogy az ember alapszükségletei nem változnak, örök érvényűek, épp ezért nincs szükség az egyre gyorsuló tempóra, az abból eredő felesleges fogyasztásra.

Február 28. A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére február utolsó napján megrendezett esemény célja a figyelemfelhívás, ugyanis a ritka betegségben szenvedők gyakran az egészségügyi rendszerek "árvái". Mintegy 6-8 ezer olyan betegség létezik, amelyben külön-külön nem túl sokan szenvednek, azonban összességükben súlyos népegészségügyi gondot jelenthetnek. Az alacsony esetszám és a ritka kórképek miatt előfordul, hogy egy pontos diagnózis felállítására 5-10 évet is várni kell. Az Európai Unió egészségügyi akcióprogramot hirdetett a ritka betegségek kórképeinek feltárására és a szükséges terápia biztosítására. Az európai betegek száma meghaladja a 30 milliót, háromnegyedük gyerekkorú. Magyarországon mintegy 600-800 ezren szenvednek valamilyen "ritka" kórban, amelyek 10 ezer emberből ötnél kevesebbet érintenek. A ritka betegséggel élők és családtagjaik segítésére alakult meg 2006-ban a ritka betegségek magyarországi szervezete (RIROSZ), amely a világnapi rendezvényeket idén február 23-án rendezi meg Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!