Nagyvilág

2013.01.25. 10:15

Újabb amerikai szankciók Észak-Korea ellen

Washington, 2013. január 25., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok csütörtökön szankciókat vezetett be két észak-koreai banktisztviselővel és egy hongkongi kereskedelmi vállalattal szemben, amelyet Washington azzal gyanúsít, hogy támogatta Phenjannak a tömegpusztító fegyverek elterjesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Washington, 2013. január 25., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok csütörtökön szankciókat vezetett be két észak-koreai banktisztviselővel és egy hongkongi kereskedelmi vállalattal szemben, amelyet Washington azzal gyanúsít, hogy támogatta Phenjannak a tömegpusztító fegyverek elterjesztésére irányuló erőfeszítéseit.Az amerikai szankciók az ENSZ által kedden meghirdetett büntetőintézkedéseket egészítik ki. Azokra Észak-Korea újabb rakéta- és nukleáris kísérletek kilátásba helyezésével reagált, nem titkoltan az Egyesült Államokat veszi célba velük. Phenjan emellett közölte, hogy nem lesznek többé hatoldalú tárgyalások a Koreai-félsziget atommentesítéséről.

A két, feketelistára helyezett személy az amerikai pénzügyminisztérium közlése szerint az észak-koreai Tanchon Commercial Bank pekingi képviseletének vezetője és annak helyettese.

A szankciókkal sújtott cég a hongkongi Leader International Trading Ltd., amely az észak-koreai Komid bányászati vállalat - valójában a legnagyobb észak-koreai fegyverkereskedő cég - közvetítője. A Komid ellen az ENSZ már 2009-ben szankciókat hirdetett. A világszervezet a Leadert kedden vette fel a tilalmi listájára.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kompromisszum eredményeként az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétaindítást, és szigorította a Phenjan elleni eddigi szankciókat. Megfigyelők szerint a határozat Kína általi támogatása súlyos diplomáciai csapást jelent Észak-Korea számára.

Az ENSZ újabb hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel feketelistájára, a kommunista ország űrhivatalát és űrtechnológiai bizottságát, az utóbbi intézmény igazgatóját, valamint további három személyt. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

Észak-Korea a műholdas kémfelvételek tanúsága szerint feltehetően egy újabb, harmadik nukleáris kísérletet készít elő. Phenjan tudósai 2006-ban és 2009-ben hajtottak végre ilyet. A kelet-ázsiai országnak decemberben először sikerült egy műholdat is Föld körüli pályára állítania.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!