Nagyvilág

2013.01.13. 14:00

Több tízezren tüntettek vasárnap Tajvanon

Sanghaj, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Több tízezren vonultak az utcára vasárnap Tajvanon, hogy az ottani Peking-barát kormány politikája ellen tüntessenek - számolnak be az eseményről hongkongi hírportálok.

Sanghaj, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Több tízezren vonultak az utcára vasárnap Tajvanon, hogy az ottani Peking-barát kormány politikája ellen tüntessenek - számolnak be az eseményről hongkongi hírportálok.A demonstráción a nem hivatalos adatok szerint legalább ötvenezren vettek részt, egyes becslések szerint a tüntetők száma a százezret is meghaladta. Ez volt a legnagyobb kormányellenes tüntetés az elmúlt egy évben.

Az ellenzék által szervezett megmozdulás résztvevői azt követelték, Ma Jing-zsou elnök vonja felelősségre Sean Csen miniszterelnököt Tajvan rendkívül rossz gazdasági teljesítményéért. A Nemzetközi Valutaalap a sziget tavalyi éves GDP-növekedését korábban 1,3 százalékra becsülte, mely a leglassúbb bővülés 2009 óta.

A tüntetők emellett a hatóságokat arra szólították fel, ne engedjék, hogy egy Peking-barátnak tartott vállalatokból álló tömörülés felvásárolja a hongkongi Next Media tajvani egységeit, mely televíziós és írott sajtótermékeket is magában foglal. Az üzlet a tajvani sajtó monopolizálását eredményezné - figyelmeztetnek a tüntetők. A kérdés miatt az elmúlt hetekben már többször utcára vonultak a tajvaniak.

A vasárnapi tüntetésen az ellenzék a tajvani társadalombiztosítási és nyugdíjrendszer minden politikai erőt egybefogó megtárgyalását is követelte, az elöregedő társadalom ugyanis fokozott kihívások elé állítja Tajvant, a reformoknak ugyanakkor széleskörű konszenzuson kell alapulniuk.

A tavaly januárban újraválasztott tajvani elnök és kormányának népszerűsége sosem látott mélységekbe merült. A tajpeji TVBS televíziós csatorna becslései szerint Ma-val és kormányával mindössze a társadalom 13 százaléka elégedett, a többség ugyanakkor úgy véli, az elnök túlságosan Peking-barát, ami Tajvan orientációjára is negatívan hat.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!