Nagyvilág

2013.01.14. 14:32

Szomáliai túszszabadítás - Párizs: "borzalmas jelenetre" készülnek az iszlamisták a franciák holttesteivel

Párizs, 2013. január 14., hétfő (MTI) – "Borzalmas és méltatlan jelenetre" készülnek az iszlamista fegyveresek Szomáliában a kudarcba fulladt francia túszszabadító művelet francia áldozatainak holttesteivel - közölte hétfőn a francia védelmi miniszter.

Párizs, 2013. január 14., hétfő (MTI) – "Borzalmas és méltatlan jelenetre" készülnek az iszlamista fegyveresek Szomáliában a kudarcba fulladt francia túszszabadító művelet francia áldozatainak holttesteivel - közölte hétfőn a francia védelmi miniszter.Jean-Yves Le Drian kiemelte: "Minden arra utal, hogy a túszt és a másik (francia) katonát (akit eltűntnek nyilvánított Franciaország) megölték (az iszlamisták). Sajnos minden arra utal, hogy az as-Sabab milícia borzalmas és méltatlan jelenetet tervez (a két holttesttel).

A szombati sikertelen túszszabadítási akció óta Párizs azt állítja, hogy a túszt, Denis Allex francia titkosszolgálati ügynököt fogva tartói feltehetően megölték. Ezen kívül egy francia katona is meghalt az akcióban, az ő holttestét a francia hadsereg elszállította, egy másik francia katona pedig eltűnt.

Hétfőn a szomáliai iszlamista lázadók egyik szóvivője viszont azt közölte, hogy a második francia katona - akit sikerült elfogniuk, miután megsérült a harcokban - belehalt sérüléseibe. Az iszlamisták még szombaton azt is közölték, hogy a túsz életben van, továbbra is fogva tartják, de erről bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra.

Francia kommandósok szombaton hajnalban hajtottak végre légi katonai műveletet Szomália déli részében iszlamista fegyveresek bázisa ellen. A párizsi védelmi minisztérium még szombat este elismerte, hogy az akció eredménytelen volt. A francia kormány arról számolt be, hogy az akcióban 17 "terrorista" halt meg, szemtanúk szerint nyolc szomáliai civil is életét vesztette a támadás során.

Értesülések szerint a francia hírszerzés (DGSE) akciószolgálatának mintegy 50 kommandósa legalább öt helikopterrel érkezett a Mogadishutól délre fekvő, iszlamista ellenőrzés alatt álló Bulomarer település közelébe szombatra virradóra. A franciák három kilométerre attól a várostól szálltak le, ahol az értesülések szerint a francia túszt fogva tartották, de érkezésüket hamar észrevették. Az as-Sabab milicistáit helyiek értesítették a helikopterek leszállásáról, így az iszlamistáknak volt idejük felkészülni. Körülbelül háromnegyed óráig tartott a harc, majd a kommandósok visszavonultak.

A francia titkosszolgálati ügynököt, Denis Allexet az as-Sabab 2009 nyarán rabolta el egy mogadishui szállodából, mégpedig egy társával együtt, akinek később sikerült megszöknie. A férfit a francia kormány küldte Szomáliába biztonsági tanácsadóként. Allex tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande francia köztársasági elnökhöz fordult segítségért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!