Nagyvilág

2013.01.18. 08:16

Szlovákia - Tüntetők követelték az államfő lemondását Pozsonyban

<span style="font-size: 13px; line-height: 19px;">Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:&nbsp;</span><span style="font-size: 13px; line-height: 19px;">Pozsony, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Mintegy háromszáz fős, főként fiatalokból álló tömeg követelte Ivan Gasparovic szlovák államfő lemondását Pozsony központjában az elnöki palota előtt csütörtökön este.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Mintegy háromszáz fős, főként fiatalokból álló tömeg követelte Ivan Gasparovic szlovák államfő lemondását Pozsony központjában az elnöki palota előtt csütörtökön este.

"Ivan Gasparovic lemondása kis lépés lenne az elnöknek, de nagy lépést jelentene a társadalom számára" - ilyen és ehhez hasonló követelések hangzottak el az este hat órára meghirdetett tüntetésen.

A sűrű havazásban, rendőrségi biztosítás mellett megrendezett tiltakozó akción a tüntetők az államfő önkéntes távozásán kívül támogatásukról biztosították a szlovák parlament ellenzéki pártjainak azt a kezdeményezését, hogy az alkotmány megsértésére hivatkozva induljon eljárás Gasparovic ellen.

A csütörtökön beterjesztett indítványt az ellenzéki pártok azzal indokolták, hogy Gasparovic másfél éven át késleltette az Iveta Radicová kormányzása idején megválasztott főügyészjelölt, Jozef Centés kinevezését, s nem indokolta meg kielégítően a kinevezés magtagadását. Gasparovic döntését a Centés megválasztásakor felmerült korrupció gyanújával, valamint azzal indokolta, hogy az ügyet azóta túlontúl átszőtték a különböző politikai érdekek.

Az államfő leváltását célzó indítványról ugyan 30 napon belül tárgyalnia kellene a pozsonyi törvényhozásnak, ám ehhez nem várható többségi hozzájárulás, mivel Robert Fico kormánypártja, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) az indítványt nem támogatja.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!