Nagyvilág

2013.01.30. 17:44

Senki sem betegedett meg a rágcsálóméregre emlékeztető szennyező anyagot tartalmazó lengyel tejportól

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A mai napig nem érkezett hír egyetlen érintett tagállamból sem megbetegedésről a lengyel tejporral kapcsolatban, amelyről megállapították, hogy a rágcsálóirtó szerként használatos bromadiolont tartalmazott - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ( NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A mai napig nem érkezett hír egyetlen érintett tagállamból sem megbetegedésről a lengyel tejporral kapcsolatban, amelyről megállapították, hogy a rágcsálóirtó szerként használatos bromadiolont tartalmazott - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ( NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága szerdán az MTI-vel.A közlés szerint a lengyel édességek gyártáshoz használt tejporban talált, rágcsálóméregnek feltételezett granulátumot a lengyel hatóság azonosította, megállapította, hogy a tejpor bromadiolont tartalmazott. Ezt a hatóanyagot rágcsálóirtó szerként használják - áll az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási (RASFF) rendszeren érkezett legújabb tájékoztatásban.

A NÉBIH korábbi közleményében hírt adott arról, hogy lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel, ezért ezeket az édességeket visszahívják.

A közlemény szerint a lengyel ügyészség sajtótájékoztatója alapján a szennyezés nem jelent valós veszélyt az emberek egészségre. Hangsúlyozzák, hogy továbbra sem bizonyított, hogy az édesipari végtermékek szennyeződtek, ennek ellenére az érintett országokban élelmiszerbiztonsági okokból megtörténtek a szükséges intézkedések a termékek forgalomból történő kivonásáról, a fogyasztóktól való visszahívásáról.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!