Nagyvilág

2013.01.18. 14:05

Románia - MPP: az MSZP nemzetpolitikai programja üdvözlendő, de nem mond újat

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2013. január 18., péntek (MTI) - Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) szerint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerdán elfogadott nemzetpolitikai programja üdvözlendő, de olyan célokat rögzít, amelyek a magyar kormány munkája révén megvalósulóban vannak - jelentette ki pénteki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a párt elnöke.

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2013. január 18., péntek (MTI) - Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) szerint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerdán elfogadott nemzetpolitikai programja üdvözlendő, de olyan célokat rögzít, amelyek a magyar kormány munkája révén megvalósulóban vannak - jelentette ki pénteki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a párt elnöke.Biró "nemes gesztusnak" minősítette Mesterházy Attila pártelnök bocsánatkérését a pártnak a 2004. december 5-i magyarországi népszavazással kapcsolatos álláspontja miatt.

Hozzátette azonban: az MSZP olyan mélyre ásta magát a nemzetpolitika területén, hogy onnan nagyon nehéz lesz visszajönnie. Biró szerint az MSZP nemzetpolitikai útját nem a hangzatos kijelentések, hanem csakis a tettek hitelesíthetik.

Biró azt is megállapította, hogy az MSZP elnökségének kolozsvári látogatása "lerántotta a leplet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képmutató politizálásáról". Az MPP elnöke arra emlékeztetett, hogy az MSZP vezetőit vendégül látó RMDSZ-es politikusok korábban hevesen elutasították a Fidesz egyes vezető politikusainak az erdélyi látogatásait.

"Lám, ők is szívesen fogadják elvbarátaikat Budapestről, legyen szó Gyurcsány Ferencről, Medgyessy Péterről, Újhelyi Istvánról vagy éppen Mesterházy Attiláról" - fogalmazott az MPP elnöke.

Egy - a párton belüli - csoportnak a napokban közzétett felhívására reagálva, (melyben az illető csoport erdélyi jobboldali összefogást sürgetett) rosszallását fejezte ki, hogy a csoport a nyilvánosság útján üzent a párt vezetésének. "Egységes jobboldal abban az esetben képzelhető el, ha a jobboldali pártok a mi zászlónk alatt egyesülnek" - fogalmazott.

A pártelnök hozzátette: elvben nem zárkózik el attól, hogy a jobboldali pártok identitásuk megőrzése mellett összefogjanak, ezzel azonban érdemes megvárni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) áprilisi tisztújító kongresszusát, a végső cél pedig az erdélyi magyar pártok "nemzeti válogatottjának" az összeállítása kell legyen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!