Nagyvilág

2013.01.15. 14:27

Parlamenti választások Izraelben - Folynak a találgatások az új kormány összetételéről

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Jeruzsálem, 2013. január 15., kedd(MTI) - A választások előtt egy héttel már nagyban zajlanak a koalíciós találgatások Izraelben.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Jeruzsálem, 2013. január 15., kedd(MTI) - A választások előtt egy héttel már nagyban zajlanak a koalíciós találgatások Izraelben.A közvélemény-kutatási adatok Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud-Jiszráel Béténu választási koalíció egyértelmű győzelmét valószínűsítik, ezért a választások tétje elsősorban a következő Netanjahu-kormány összetétele a választók támogatásának függvényében.

Elsősorban a Habájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű jobboldali telepespártot tekintik a Likud-Jiszráél Béténu választási koalíció „természetes szövetségesének”. A Habájt Hajehudival és vallási pártokkal könnyen megteremthető lesz egy jobboldali kormánytöbbség a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint, de ez a jobboldali kormány megfigyelők szerint nehezen lesz elfogadható a nemzetközi tárgyalásokon.

A Likud párt vezető politikusai úgy nyilatkoztak a keddi Háárec című izraeli napilapnak, hogy csak a jobbra tolódó szavazók visszatérését szolgálja a párt kampányának olykor heves, Habájt Hajehudi-ellenes hangvétele, a Naftali Bennett vezette nacionalista párt a választások után várhatóan csatlakozik a kormánykoalícióhoz.

„Bennett egyértelműen a Likud kormányzati partnere”- mondta hétfőn a lapnak egy vezető Likud politikus. ”A nemzeti tábor pártjai Netanjahut akarják a kormány élén, tévesek azok a híradások, amelyek szerint a Zsidó Hazát nem akarjuk bevenni a koalícióba”- tette hozzá.

Árije Deri, a vallásos keletiek Sász pártjának egyik vezetője egy tévéműsorban élő adásban kínálta fel pártja részvételét az új kormányban, és a koalíciós tárgyalások azonnali megkezdését kérte Netanjahutól több mint egy héttel a választások előtt.

Az új Netanjahu kormány nemzetközi elismertetését segítené a Cipi Livni vezette centrista Hatnua (Mozgalom) pártnak és a szintén centrista, Jaír Lapid vezette Jes Atíd pártnak a bevonása az új kormánykoalícióba. Seli Jehimovics, a szociáldemokrata Munkapárt vezetője ugyanakkor előre leszögezte, hogy nem kíván részt venni egy Netanjahu vezette koalícióban.

A választások utáni koalíciós tárgyalásokon dőlhet el, hogy Netanjahu melyik irányt valósítja meg: a nacionalista jobboldali-vallásos vagy a külföld számára inkább elfogadható, de saját szavazótáborát jobban megosztó jobboldali-centrista kormányzást.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!