Nagyvilág

2013.01.24. 15:58

Osztrák neonácikhoz kötődő bűnszervezetet számoltak fel Ausztriában

Bécs/Wels, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Fegyvereket és neonáci jelképeket is lefoglaltak egy alvilági bűnszervezet felgöngyölítésekor Ausztriában az osztrák rendőrség csütörtöki közlése szerint.

Bécs/Wels, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Fegyvereket és neonáci jelképeket is lefoglaltak egy alvilági bűnszervezet felgöngyölítésekor Ausztriában az osztrák rendőrség csütörtöki közlése szerint.

Többrendbeli gyújtogatás, rablás, prostitúcióra kényszerítés és tiltott fegyverkereskedelem gyanújával vettek őrizetbe tíz embert Felső-Ausztria tartományban. A gyanúsítottak közül többen egy neonáci csoport tagjai - közölte a hatóság.

Az osztrák rendőrök névtelen bejelentések alapján kezdték el a nyomozást. Telefonokat hallgattak le, megfigyelték a gyanúsítottakat, több mint nyolcvan embert hallgattak ki.

A gyanú szerint a banda módszereihez tartozott, hogy üzletembereket és rivális bordélytulajdonosokat fenyegetett meg és pénzt zsarolt ki tőlük. Egy bordélytulajdonost, aki nem fizetett, elraboltak és összevertek. Vélhetően a csoport tagjai gyújtottak fel egy bécsi szaunaklubot 2011-ben és egy felső-ausztriai nyilvánosházat 2009-ben. Összesen mintegy hárommillió euró anyagi kár okozásával gyanúsítják őket.

Házkutatások keretében pisztolyokat, tíz kilogramm robbanóanyagot, valamint töltényeket foglaltak le. Abban a desselbrunni épületben, ahol a neonáci csoport rendszeresen összejöveteleket tartott, horogkeresztes zászlókat és más tiltott jelképeket is találtak.

Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) úgy tudja, összesen mintegy kétszázan tartoznak a neonáci csoporthoz.

A most őrizetbe vett neonácik nem ismeretlenek a rendőrség előtt, ugyanis korábban az "Objekt 21" néven ismert, 2011-ben betiltott csoport tagjai voltak.

- MTI, Pálfy M. Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!