Nagyvilág

2013.01.06. 13:57

Összevonná az ortodox karácsonyt az újévvel egy moszkvai professzor

Moszkva, 2013. január 6., vasárnap (MTI) - Összevonná az ortodox karácsonyt az újévvel Andrej Kurajev, a moszkvai teológiai akadémia egyik professzora.

Moszkva, 2013. január 6., vasárnap (MTI) - Összevonná az ortodox karácsonyt az újévvel Andrej Kurajev, a moszkvai teológiai akadémia egyik professzora.Az újító elméleteiről és konfrontálódó nézeteiről ismert ortodox teológus, filozófus, publicista a LiveJournal internetes hírportálon vezetett blogjában felvetette: ha Krisztus születése január hetedikére esik, akkor az attól számított új év valójában miért veszi kezdetét egy héttel korábban?

Az ortodox egyházi filozófus javaslata szerint a karácsonyt és újévet is január elsején kellene ünnepelni, vagy december 31-én a karácsonyt és január elsején az újévet. Arra hivatkozik, hogy az egyházi kánonok nem tiltják az ortodoxoknak, hogy más időpontra helyezzék a karácsony ünneplését. Szerinte csak a húsvét időpontját jelölik ki a kánonok.

Az orosz ortodox egyház a Julianus-naptár szerint, január hatodikán este ünnepli Krisztus születését és hetedikén a karácsonyt. A nyugati kereszténység az 1582. október 4-én életbe lépett Gergely-naptár szerint ünnepli a karácsonyt.

Oroszország több mint harmincezer ortodox templomában és kolostorában tartanak vasárnap éjféli szentmisét. Moszkvában az egyház főtemplomában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban Kirill pátriárka, orosz ortodox egyházfő vezeti a késő este kezdődő liturgiát, amelyen a hagyományok szerint várhatóan részt vesznek az Oroszországi Föderáció vezetői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!