Nagyvilág

2013.01.07. 14:01

Ortodox karácsony - Az orosz pátriárka örökbefogadásra szólított fel

Moszkva, 2013. január 7., hétfő (MTI) - Az árvák örökbefogadására szólította fel Oroszország lakosságát Kirill pátriárka az ortodox karácsony előestéjén tartott szentmisét megelőző televíziós üzenetében - emelték ki hétfőn a legnagyobb orosz hírügynökségek.

Moszkva, 2013. január 7., hétfő (MTI) - Az árvák örökbefogadására szólította fel Oroszország lakosságát Kirill pátriárka az ortodox karácsony előestéjén tartott szentmisét megelőző televíziós üzenetében - emelték ki hétfőn a legnagyobb orosz hírügynökségek.

A Pervij Kanal állami csatornán közvetített, majd a Rosszija 24 hírtelevízióban hétfőn megismételt köszöntőjében Kirill pátriárka arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországban nagyon sok gyermek szülők nélkül nő fel, még ha azok életben is vannak. "Országunkban nem szabad árváknak lenniük" - fogalmazott az egyházfő, és arra hívta fel a televízió nézőit, hogy fogadjanak örökbe orosz gyermekeket.

A Rosszija 24 beszámolója szerint az orosz ortodox egyház 90 árvaházat tart fenn, és tanfolyamokat szervez az örökbefogadó szülőknek. Az egyházi szolgálatban lévők között is több örökbefogadó van.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Oroszországban január elsején lépett életbe az a törvény, amely egyebek mellett megtiltja az Egyesült Államok polgárainak, hogy orosz gyermekeket fogadjanak örökbe.

Az orosz kormány nem támogatta, jogvédők az örökbefogadásra váró orosz gyerekekre nézve rendkívül hátrányosnak nevezték a törvényt, amelyet Gyima Jakovlevről, az Egyesült Államokban örökbe fogadott és ott mostohaapja gondatlansága miatt 2008-ban elhunyt orosz kisfiúról neveztek el. A gyermeket a nagy hőségben egy lezárt autóban hagyta az amerikai férfi, akit a Virginia állami bíróság nem talált vétkesnek.

Kirill orosz ortodox egyházfő vezette a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban szenteste kezdődött és hétfő éjszaka véget ért háromórás liturgiát, amelyen megjelent Dmitrij Medvegyev kormányfő és felesége. A szentmisét, amelyen mintegy hatezer ember vett részt, az állami televíziók élő adásban közvetítették.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentestét hagyományosan a fővároson kívül tölti. Ezúttal a fekete-tengeri Szocsi városa közelében lévő Trojice-Georgijevszkij női kolostort látogatta meg és ott vett részt az éjféli misén.

Moszkvában több mint 220 ezer ember jelent meg az éjféli miséken a főváros 348 ortodox templomában - adta hírül hétfőn az orosz tömegtájékoztatás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!