Nagyvilág

2013.01.20. 17:26

Olasz választások - Szavazni akarnak a külföldön tanuló olasz fiatalok is

<span style="font-size: 13px;">Róma, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A római kormány megoldást keres az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tartózkodó fiatalok számára, akiknek választási részvételét a belügyminiszter kizárta. A Music Television tv-csatorna felmérése szerint a februárban urnákhoz várt olasz fiatalok többségének rossz a véleménye a politikáról.

Róma, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A római kormány megoldást keres az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tartózkodó fiatalok számára, akiknek választási részvételét a belügyminiszter kizárta. A Music Television tv-csatorna felmérése szerint a februárban urnákhoz várt olasz fiatalok többségének rossz a véleménye a politikáról.

- Mindent meg kell tenni, hogy az Erasmus-ösztöndíjas diákok szavazhassanak- jelentette ki vasárnap Mario Monti ügyvezető kormányfő. Azt ígérte: a belügy- és külügyminiszter keddre megoldást dolgoz ki annak érdekében, hogy a külföldön tanuló, közel 25 ezer olasz fiatal részt vehessen a választáson.

A fiatalok Giorgio Napolitano államfőhöz fordultak, azt kérve, hogy tartózkodási helyükön adhassák le voksukat anélkül, hogy ösztöndíjukat megszakítva vissza kelljen térniük Olaszországba.

Anna Maria Cancellieri belügyminiszter korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy az Erasmus-ösztöndíjasok külföldön szavazhassanak. Ehelyett 70 százalékos utazási kedvezményt ígért a választásra hazatérő fiataloknak.

2001-től a több mint egy éve külföldön élő és az adott országban állandó lakhelyen bejelentett olaszok is részt vehetnek az itáliai parlamenti választásokon, a konzulátusok által kijelölt szavazókörzetekben. 2010-ben a külföldi olaszok nyilvántartásában (Aire) 4 millió 200 ezer szavazásra jogosult szerepelt, ebből 2 millió 260 ezer Európában.

A külföldön élő olaszok február 10-től postán kapják meg a szavazólapokat, amelyeket a legközelebbi konzulátusra kell eljuttatniuk.

Az olasz nyelvű MTV zenés tv-csatorna felmérése szerint a 18-34 éves fiatalok között tízből hat biztos abban, hogy február 24-én elmegy szavazni. A fiatalok 74 százaléka a politikát a korrupcióval asszociálja. 76 százalék szerint a legnagyobb baj az, hogy a politikusok nem értenek szakmájukhoz. 81 százalék becsületesebb politikai osztályt akar. Az olasz fiatalok 70 százaléka büszke arra, hogy Itáliában él (a nemzetközi átlag 82 százalék), és 68 százalék gondolja úgy, hogy külföldön jobb élete lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!