Nagyvilág

2013.01.17. 12:24

Olasz választás - Kampánykörútra indultak az olasz politikusok

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Országjáró kampánykörútra indultak a februári parlamenti választásokon induló olasz miniszterelnök-jelöltek, miközben a centrum és a balközép sajtóértesülések szerint Berlusconi-ellenes paktumot kötött.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Országjáró kampánykörútra indultak a februári parlamenti választásokon induló olasz miniszterelnök-jelöltek, miközben a centrum és a balközép sajtóértesülések szerint Berlusconi-ellenes paktumot kötött.Titkos találkozót tartott Mario Monti ügyvezető kormányfő és Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára - jelentette csütörtökön a balközép La Repubblica. A napilap úgy tudja, hogy a zárt ajtók mögötti megbeszélésen választási paktum született a Monti-lista és a PD között a Silvio Berlusconi vezette jobbközép megállítására.

A február 24-i választások közeledtével a pártok vezetői országjáró kampányba kezdtek. Bersani Rómából indult, és minden helyszínen az először szavazó fiatalokkal találkozik. "Nem félünk a választások eredményétől. Mindenhol a PD fog győzni. Csak mi győzhetjük le a jobboldalt" - hangoztatta Bersani.

A balközép párt kiválasztotta választási kísérőzenéjét, mely Gianna Nannini olasz popénekes Inno (Himnusz) című dala lett. Az olasz televíziókban sugárzott PD-kampányfilm főszereplője maga Bersani, aki "a benzinkutasokkal és Francois Hollande francia elnökkel is kezet fog" - kommentálta a film jeleneteit az olasz sajtó.

Színháztermekben kampányol Berlusconi, aki azonban főleg a televíziók képernyőit uralja. Nincsen nap, hogy a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke ne szerepelne valamelyik programban, legyen szó akár közszolgálati, akár kereskedelmi csatornáról.

A "Cunami Tour" nevet adta a tereken zajló kampánykörútjának Beppe Grillo humorista, az 5 Csillag Mozgalom vezére.

A Corriere della Sera úgy tudja, Montit az amerikai demokraták kampányában is részt vevő, Wwp nemzetközi kommunikációs cég segíti, de több olasz kreatív stúdió is felajánlotta, hogy akár ingyen is csatlakozik Monti pártjának választási kampányához.

A szakértőből lett politikus kampányát a Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke vezette Jövő Itáliája mozgalom finanszírozza ismert olasz vállalkozócsoportok támogatásával, közöttük az Agnelli családdal és a Tod s divatcég elnökével, Diego della Valléval.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!