Nagyvilág

2013.01.27. 10:42

Olasz választás - A pártok a választási kampánynak szentelik minden percüket

<span style="font-size: 13px;">Róma, 2013. január 26., szombat (MTI) - Szünet nélkül kampányoltak szombaton is a februári választásokon induló pártok vezetői: a centrum erőit vezető Mario Monti Milánóban, a balközép Demokrata Párt főtitkára, Pierluigi Bersani Torinóban, a jobbközép Szabadság Népe elnöke Silvio Berlusconi a televízióban beszélt híveihez.

Róma, 2013. január 26., szombat (MTI) - Szünet nélkül kampányoltak szombaton is a februári választásokon induló pártok vezetői: a centrum erőit vezető Mario Monti Milánóban, a balközép Demokrata Párt főtitkára, Pierluigi Bersani Torinóban, a jobbközép Szabadság Népe elnöke Silvio Berlusconi a televízióban beszélt híveihez.

"Darabokra szedjük a Szabadság Népét és az Északi Ligát!" - hirdette torinói kampánytalálkozóján Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki négy héttel a parlamenti választások előtt biztosnak mondta magát abban, hogy a PD kerül ki győztesen a voksolásból.

Választási ellenfelének nevezte a PD-vel szövetkező baloldalt és a Silvio Berlusconi vezette Európa-ellenes, populista jobboldalt is Mario Monti, aki Milánóban tartotta kampánya harmadik gyűlését. "Csakis a centrum képes reformjövőt biztosítani Itáliának" - jelentette ki Monti az általa vezetett erők parlamenti és tartományi képviselő-jelöltjeinek bemutatásakor.

Az ügyvezető kormányfő hangsúlyozta: a Monti-lista nem készül kormányszerepre, arról pedig, hogy kivel fog koalícióra lépni, majd a választások eredménye alapján dönt. A sajtó megjegyezte, hogy Monti a kampány elején még a PD-vel való szövetséget részesítette előnyben, pénteken viszont a Berlusconi vezette Szabadság Népének (PdL) ajánlott együttműködést.

Monti feleségével végigsétált a szombaton vásárlókkal teli milánói divatnegyed utcáin, ahol taps és füttyszó is kísérte.

"Nincs párbeszéd a Monti vezette centrumocskával. Monti olyan professzor, aki a gazdaságot a kulcslyukon keresztül szemléli" - fogalmazott Berlusconi egy televíziós interjúban. Hozzátette, hiába állítják a közvélemény-kutatások, hogy a PD tíz százalékkal vezet a PdL előtt, neki más, kisebb különbséget mutató felmérések vannak birtokában.

"Emberi és szakmai méltóságomban is sért, hogy az általam 14 hónappal ezelőtt leváltott Berlusconi vádol engem azzal, hogy nem értek a gazdasághoz, és én vittem csődbe Itáliát" - reagált Monti.

Elindította kampányát az olasz himnusz kezdősoráról elnevezett Fratelli d Italia (Olasz testvérek) jobboldali párt is, amelyet az egykori Nemzeti Szövetség (AN) politikusai alapítottak. 2009-től a PdL tagjai voltak, de nemet mondtak Berlusconi újbóli miniszterelnöki jelölésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!