Nagyvilág

2013.01.27. 11:52

Népszavazás kezdődött Bulgáriában egy új atomerőmű építéséről

Szófia, 2013. január 27., vasárnap (MTI/AFP/ITAR-TASZSZ) - Népszavazás kezdődött vasárnap Bulgáriában egy új atomerőmű építéséről.

Szófia, 2013. január 27., vasárnap (MTI/AFP/ITAR-TASZSZ) - Népszavazás kezdődött vasárnap Bulgáriában egy új atomerőmű építéséről.A népszavazáson azt a kérdést teszik fel: Egyetért-e Ön azzal, hogy Bulgária fejlessze az atomenergiát egy új erőmű építésével?

Ez az első népszavazás Bulgária rendszerváltozás utáni történetében. A balkáni ország második atomerőművét, amely két orosz reaktorral működne, a román határ közelében fekvő észak-bulgáriai Belenében építenék meg, igaz, a lakossághoz intézendő kérdés közvetlenül nem erre a projektre vonatkozik. A népszavazás kiírásához szükséges több mint félmillió aláírást összegyűjtő ellenzéki szocialisták szerint a belenei projekt említése nélkül értelmetlen az állampolgárok véleményének kikérése.

Az építésben érdekelt Oroszország - a 2005-ben meghirdetett tendert az Atomsztrojekszport nyerte - egymilliárd eurós kártérítést követel Bulgáriától az egyik, már elkészült 1000 megawattos reaktorért. A bolgár kormányzó jobbközép GERB párt márciusban - a magas költségekre hivatkozva - leállította az atomerőmű-építést, de az ellenzéki szocialisták támogatják, és a referendumot egyfajta kormány elleni bizalmi szavazásnak tekintik.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha legalább annyian vesznek részt rajta, mint a legutóbbi parlamenti választáson. Miután a 2009 júniusi választáson 4 millió 250 ezren járultak az urnákhoz, legalább ekkora - csaknem 70 százalékos - részvételre van szükség a népszavazáson.

Elemzők szerint ilyen sokan nem fognak elmenni, ezért el fog bukni a népszavazás. Egy októberi felmérés szerint a bolgárok 38 százaléka helyesli, 28 százaléka ellenzi a belenei atomerőmű megépítését. Közvélemény-kutatások szerint legfeljebb 1,5-2 millió ember fog szavazni.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!