Nagyvilág

2013.01.11. 18:59

Néppárti csúcs - Nem született megállapodás az uniós keretköltségvetésről

Brüsszel, 2013. január 11., péntek (MTI) - Nem született megállapodás a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetésről az Európai Néppárt pénteki rendkívüli csúcstalálkozóján a ciprusi Limassolban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke.

Brüsszel, 2013. január 11., péntek (MTI) - Nem született megállapodás a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetésről az Európai Néppárt pénteki rendkívüli csúcstalálkozóján a ciprusi Limassolban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke.A témában a további megbeszélésekre Brüsszelben kerül majd sor - tette hozzá.

A mindössze néhány órás tanácskozás egyik fő témája a középtávú uniós keretköltségvetés volt, amelyről a tavaly novemberben tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozón nem sikerült végleges megállapodásra jutni, bár közel kerültek a teljes körű megegyezéshez.

A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, tehetősebb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik. Magyarországnak kiemelten fontos a kohéziós - felzárkóztatási - források eddigi értékének lehetőség szerinti megőrzése, valamint a mezőgazdasági támogatások fenntartása.

A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak az erre való felkészülés jegyében próbáltak most közös álláspontot kialakítani. Ez azonban nem jött létre - sőt, Havasi Bertalan közlése szerint "tartalmi előrelépés" sem mutatkozott -, így az egyeztetéseket Brüsszelben folytatják.

A sajtófőnök közlése szerint Orbán Viktor a csúcstalálkozó helyszínén több uniós tagország állam-, illetve kormányfőjével rövid, kötetlen megbeszélést folytatott.

Helyszíni médiabeszámolók szerint a csúcstalálkozó egyik témája a házigazda ország, a nehéz pénzügyi helyzetbe került Ciprus megsegítésének kérdése volt. Angela Merkel német kancellár azt mondta újságíróknak, hogy szolidaritást kell mutatni Ciprussal, ám a szigetországnak eközben reformokat kell megvalósítania.

Pénzügyi kérdésekkel foglalkozó uniós diplomaták rendszeresen bírálják Ciprust amiatt, hogy pénzügyi szektora meglehetősen áttekinthetetlen, és ennél fogva a gyanús eredetű orosz pénzek szempontjából például adóparadicsomnak számít. Az eurózóna, amikor segít Cipruson, nem az orosz oligarchákon szeretne segíteni - mondta a minap az MTI-nek egy EU-tisztségviselő.

Ciprusnak becslések szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége a fizetésképtelenség elkerüléséhez.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!