Nagyvilág

2013.01.22. 16:02

Nem halad jó úton Szlovákia a lakosság többsége szerint - felmérés

Pozsony, 2013. január 22., kedd (MTI) - A lakosság közel kétharmada szerint Szlovákia az elmúlt egy évben "nem jó irányban haladt" - derül ki a Focus közvélemény kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményeit a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) civil szervezet hozta nyilvánosságra kedden Pozsonyban.

Pozsony, 2013. január 22., kedd (MTI) - A lakosság közel kétharmada szerint Szlovákia az elmúlt egy évben "nem jó irányban haladt" - derül ki a Focus közvélemény kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményeit a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) civil szervezet hozta nyilvánosságra kedden Pozsonyban.A tavaly novemberben készült közvélemény-kutatás eredményeiből kiderül: az abban részt vevők 63 százaléka érezte úgy, hogy Szlovákia nem jó irányba haladt az elmúlt időszakban, ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 28 százaléka állította.

Az aktuális adatok és a korábbi - a társadalom fejlődésének irányával kapcsolatos - felmérések eredményeinek összevetéséből kitűnik: az ország lakossága az elmúlt másfél évtized során 2008-ban volt a leginkább elégedett azzal, hogy milyen irányba halad az ország. Akkor erről a megkérdezettek 61 százaléka volt meggyőződve, és csak 31 százalékuk érezte az ellenkezőjét.

2008 óta szinte folyamatosan nőtt azoknak az aránya, akik úgy vélték, nem jó irányba halad az ország. Erről a legtöbben (74 százalék) 2011 decemberében - Iveta Radicová kormányának utolsó hónapjaiban - voltak meggyőződve. A 2012 márciusában rendezett parlamenti választások után a pesszimisták aránya enyhén csökkenni kezdett, majd tavaly nyáron ismét növekedésnek indult.

Az IVO által közölt adatok szerint a tavalyi év során értékelhető változások álltak be annak tekintetében is, hogy a társadalom mely problémák megoldását tartja a leginkább sürgetőnek. A felmérés során a megkérdezettek 10 válaszlehetőség közül hármat választhattak. Az elmúlt év során 62 százalékról 64 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint a munkanélküliség az ország legégetőbb problémája, ennek megoldását tartja a legfontosabbnak a témában megkérdezettek legnagyobb hányada.

Érdekes módon a vizsgált időszakban csökkent azoknak az aránya, akik az életszínvonal és a szociális biztonság emelését, illetve megteremtését tartják a fontosnak: arányuk tavaly 62 százalékról 50 százalékra csökkent. 32 százalékról 21 százalékra esett vissza azon válaszadók aránya is, akik az egészségügy helyzetének orvoslását sorolták a prioritások közé. Arányait tekintve viszont jelentősen (az év eleji 6 százalékról az év végi 17 százalékra) emelkedett azon válaszadók hányada, akik az elsődleges megoldást igénylő gondok közé sorolták a lakosság roma etnikumhoz tartozó csoportjával kapcsolatos problémákat.

A közvélemény-kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy az elmúlt évben szinte nem akadt olyan politikus Szlovákiában, akire a felmérés résztvevői nagyobb bizalommal tekintettek az év végén, mint az év elején. Ugyanakkor meredeken, 33 százalékról 47 százalékra nőt azoknak az aránya, akik azt a választ adták: nincs olyan politikus Szlovákiában, akiben megbíznának.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!