Nagyvilág

2013.01.17. 18:17

Megágyaz ukrán egyetemisták robotja

Kijev, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszki Egyetem diákjai olyan robotot fejlesztettek ki, amely megágyaz, kicseréli az ágyneműt, sőt még foltokat is eltávolít, és illatosítja a fekvőhelyet - adta hírül csütörtökön a Szevodnya című ukrán lap.

Kijev, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszki Egyetem diákjai olyan robotot fejlesztettek ki, amely megágyaz, kicseréli az ágyneműt, sőt még foltokat is eltávolít, és illatosítja a fekvőhelyet - adta hírül csütörtökön a Szevodnya című ukrán lap.Az újság szerint a háztartási robot ötlete az egyetem negyedéves diákjától, Anasztaszija Rudenkótól és az általa vezetett csapattól származik. A robot, amely egyelőre még csak tervekben létezik, első helyezést nyert nemrég a Business Week Párizsban megrendezett diákversenyén.

"Ez egy teljesen valóságos projekt, nem fantasztikum" - jelentette ki Anasztaszija Rudenko. Mint elmondta, attól függően, mennyi feladatot képes a gépezet elvégezni, az ára várhatóan 150 és 600 euro között lesz. Az üzleti terven még dolgoznak.

A feltalálócsapat azt tervezi, hogy az egyetem más fakultásainak diákjait bevonva alakítják ki a robot végleges dizájnját.

A párizsi verseny résztvevői azt a feladatot kapták, hogy olyan hasznos háztartási robotokat fejlesszenek ki, amelyekre komoly kereslet lehet a piacon.

A megágyazásra képes gépi szerkezet mellett egyéb, hasznosnak gondolt robotokra is érkeztek be tervek. Az egyik ilyen gépezet például kutyák ürülékeit szedné össze az utcákon. Egy másik robot pedig állítólag képes lenne az emberi arc mimikájából megállapítani, hogy az illető igazat mond-e.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!