Nagyvilág

2013.01.21. 13:54

Lengyel jogvédő lett a Reader s Digest "Az év embere Európában"

Budapest, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Agnieszka Romaszewska, a szabadságjogok lengyel élharcosa kapja a Reader s Digest "Az év embere Európában" idei díját és az azzal járó ötezer eurót.

Budapest, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Agnieszka Romaszewska, a szabadságjogok lengyel élharcosa kapja a Reader s Digest "Az év embere Európában" idei díját és az azzal járó ötezer eurót.

A Reader s Digest szerkesztőiből álló testület minden évben kitüntet egy olyan európait, aki hozzájárult embertársai életének jobbra fordulásához. A magazin húsz európai kiadását képviselő bizottság 2013-ban az ötvenegy esztendős lengyel televíziós újságírót választotta az év emberének Európában - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a magazin magyar kiadásának szerkesztősége.

A díjjal Romaszewskának az "utolsó európai diktátor", Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen folytatott harcát ismerik el. Fegyvere a Belsat TV lengyel televíziós csatorna.

Az újságírónő egyik nagymamája a nácik elleni varsói felkelésben harcolt, szülei pedig az egyik ellenzéki értelmiségi központ, a Munkásvédelmi Bizottság (KOR) tagjai voltak. Ő maga korán összetűzésbe került az államhatalommal. Tizenkilenc esztendősen letartóztatták, öt hónapot töltött internálótáborban, ahol nem volt hajlandó aláírni a kommunista rendszer melletti hűségnyilatkozatot.

A kommunizmus 1989-es összeomlása után Romaszewska újságíró lett, a balkáni háborúból tudósított, majd választási megfigyelőként működött egyebek között Koszovóban és Azebajdzsánban. A lengyel televízió állandó tudósítójaként utazott 2005-ben Fehéroroszországba, de kiutasították. Ezt követően hozta létre Lengyelországban a Belsat TV nevű csatornát.

A varsói székhelyű médiaorgánum naponta tízórányi híradót, beszélgető műsort és dokumentumfilmet közvetít, létrehozásához és fenntartásához Romaszewska egyebek közt a lengyel külügyminisztériumtól, a lengyel televíziótól, Svédországtól, Norvégiától és Hollandiától gyűjtött adományokat. Több mint száz külső munkatárs dolgozik Fehéroroszország különböző pontjain, emellett Londonban, Brüsszelben, Prágában és Moszkvában is "verbuvált" tudósítókat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!