Nagyvilág

2013.01.16. 08:23

Külügyminisztérium: októberre Indiába várják Orbán Viktort

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Októberben hivatalos állami látogatásra várják Orbán Viktor miniszterelnököt Indiába - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Októberben hivatalos állami látogatásra várják Orbán Viktor miniszterelnököt Indiába - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

A közlés szerint Takács Szabolcs, a tárca globális ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőtől szombatig Indiában tesz hivatalos látogatást. Programját a fővárosban, Újdelhiben kezdte, ahol kedden tárgyalt Pinak Randzsan Csakravertivel, az indiai külügyminisztérium külgazdasági államtitkárával, valamint a vízügyi minisztériumban Sri G. Mohan Kumar államtitkár-helyettessel.

Vendéglátói közölték a magyar politikussal, hogy októberre hivatalos állami látogatásra várják Orbán Viktor miniszterelnököt.

A felek egyebek mellett áttekintették a magyar-indiai kapcsolatok legfontosabb ügyeit és számba vették azokat a kétoldalú megállapodásokat, amelyeket a tervek szerint a közeljövőben írnak alá.

Takács Szabolcs ismertette a vízgazdálkodással és a nemzetközi vízpolitikával kapcsolatos magyar elképzeléseket is. Emlékeztettek, Magyarország 2013 októberében a víz témájáról nemzetközi találkozót rendez, amelyen számít a vízpolitikában ugyancsak aktív India részvételére és együttműködésére.

A magyar helyettes államtitkár ellátogatott az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségéhez is, ahol Didar Szingh főtitkár és Ambika Sarma főtitkárhelyettes fogadta.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy India a világ második legnépesebb állama, 1,8 trillió amerikai dollárt meghaladó GDP-jével a világ 10. legnagyobb gazdasága.

A magyar-indiai kapcsolatok középpontjában a gazdasági együttműködés áll, tavaly a két ország kereskedelmi forgalma meghaladta a 840 millió dollárt.

A kereskedelmi egyenleg Magyarországnak kedvez, mintegy 135 millió euró többlettel - mutattak rá. A fontosabb magyar exportcikkek a mobiltelefonok, az elektromos gépek, az adatátviteli berendezések és ezek alkatrészei. A magyar import zömét gépek, gépi berendezések és járműalkatrészek, textíliák, ruházati cikkek, gyógyszerek és vegyipari termékek adják.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a dinamikusan bővülő kereskedelmi forgalom ellenére hatalmas kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a két ország gazdasági kapcsolataiban. A magyar kivitel szempontjából kedvezőek a kilátások a gépek és gépi berendezések exportját, valamint az energiatermeléshez, a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó termékeket és technológiákat, az infrastruktúrafejlesztést, a távközlést, a gyógyszer- és vegyipart, a biotechnológiát, az élelmiszer-feldolgozó berendezéseket és technológiákat, továbbá a mezőgazdasági technológiákat illetően. Kiemelték: a Magyarországon eddig megvalósított indiai működőtőke-befektetések összesített állománya megközelíti az 1,3 milliárd dollárt, és ezek a vállalatok, beruházások mintegy 6200, a beszállítói körrel együtt pedig 8-9 ezer embernek adnak munkát. Hozzátették, hogy további indiai befektetésekre számítanak.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!