Nagyvilág

2013.01.25. 14:46

Külföldi sajtó Magyarországról - A Handelsblatt a forint árfolyamáról

Berlin, 2013. január 25., péntek (MTI) - A forint árfolyamának alakulásáról közölt beszámolót pénteken a Handelsblatt című német üzleti napilap.

Berlin, 2013. január 25., péntek (MTI) - A forint árfolyamának alakulásáról közölt beszámolót pénteken a Handelsblatt című német üzleti napilap.

A forint egy kétes gazdaságpolitikát folytató ország történetét meséli című írásában Stefan Menzel, a Handelsblatt Magyarországgal is foglalkozó bécsi tudósítója kiemelte, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök nem konvencionális gazdaságpolitikája miatt a külföldi befektetők erősen meggondolják, hogy Magyarországra vigyék-e a pénzüket". A nemzeti bank elleni "támadások", az adórendszerre vonatkozó megszegett ígéretek, vagy éppen a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása "megkérdőjelezi a budapesti kormány szavahihetőségét" - tette hozzá.

"A hibákból tanul az ember - gondolhatnánk, a forint árfolyamának alakulása viszont ennek az ellenkezőjét mutatja" - jegyezte meg Stefan Menzel. Az euró szerinte belátható időn belül 300 forint fölé drágulhat, ami mostanáig mindig akkor történt meg, amikor "igazán rosszul ment Magyarországnak". Ez volt a helyzet 2009-ben, amikor az IMF-nek kellett kisegíteni az országot. Ezúttal viszont "a forint még inkább szenvedhet, mert a kormány egyre inkább kiüresíti a nemzeti bank függetlenségét" - írta tudósító, megjegyezve, hogy Matolcsy György az utóbbi hetekben "több alkalommal is kisebb leértékelési sokkal lepte meg a forintot", és hamarosan közvetlenül is beavatkozhat a monetáris politikába, mert ő "a nagy favorit" a nemzeti bank elnöki pozíciójára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!