Nagyvilág

2013.01.10. 13:58

Karacsigate - Vizsgálat indult Sarkozy ellen nyomozati titok megsértése miatt

Párizs, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - Nyomozati titok megsértésében való bűnrészesség gyanújával indított vizsgálatot Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen három vizsgálóbíró a francia médiában Karacsigate-ként emlegetett ügyben - közölték csütörtökön igazságügyi források.

Párizs, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - Nyomozati titok megsértésében való bűnrészesség gyanújával indított vizsgálatot Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen három vizsgálóbíró a francia médiában Karacsigate-ként emlegetett ügyben - közölték csütörtökön igazságügyi források.

Az exelnök ellen a 2002-es karacsi merénylet áldozatainak családtagjai tettek feljelentést egy 2011 szeptemberi elnöki közlemény miatt, amelyet annak kapcsán adott ki az Elysée-palota, hogy az ügyben hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával vádat emeltek az akkori államfő két egykori munkatársa és barátja ellen. A kommünikében Sarkozy arra emlékezetett, hogy az ő neve nem szerepel az ügy egyetlen részletében sem. A vizsgálóbírók szerint erről az államfő - aki a gyanú szerint megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét, amelyet az alkotmány értelmében neki kell biztosítania - nem tudhatott.

Az ügyben vizsgálat indult Sarkozy volt kommunikációs tanácsadója és a volt belügyminiszter ellen is.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. Az ügyészség gyanúja szerint a fegyvereladásokból kenőpénzeket jutattak vissza Edouard Balladur egykori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához. Sarkozy ekkoriban pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt.

Balladur egyébként elveszette az 1995-ös elnökválasztást, amelyet a másik jobboldali jelölt, Jacques Chirac nyert meg. Ő pedig leállította a riválisa által még miniszterelnökként aláírt pakisztáni szerződésekért akkoriban törvényesen járó jutalékok kifizetését.

Karacsiban azon francia mérnökök ellen hajtottak végre pokolgépes merényletet, akik a tengeralattjárók építésén dolgoztak. Családjaik tettek feljelentést Párizsban, mert gyanújuk szerint a merénylet bosszú volt amiatt, hogy Chirac nem fizette ki a jutalékokat. Olivier Morice, a karacsi merénylet áldozatai családjának ügyvédje 2011-ben azt állította, hogy Sarkozy a korrupció középpontjában állt.

A Le Monde című napilap 2011 szeptemberében közölte azoknak a telefonbeszélgetéseknek a tartalmát, amelyekben Brice Hortefeux korábbi belügyminiszter az őrizetbe vételek előtt és közben is felhívta Sarkozy hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával megvádolt munkatársát, hogy figyelmeztesse: volt felesége "sokat kipakolt" az ügyészségen. Hortefeux akkor nem tagadta a Le Monde értesüléseit, de azt állította: ő is csak a sajtóból értesült az ügy fejleményeiről. A Le Monde azt is állította, hogy az elnöki közleménnyel ellentétben Sarkozy neve többször is előfordul a nyomozás jegyzőkönyveiben.

- MTI, Venczel Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!