Nagyvilág

2013.01.25. 10:13

Demokrata törvénytervezet a félautomata fegyverek betiltására

Washington, 2013. január 25., péntek (MTI) - A félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó tilalom újbóli bevezetésére és a tíznél nagyobb kapacitású tölténytárak betiltására vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be az amerikai szenátusban csütörtökön Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor.

Washington, 2013. január 25., péntek (MTI) - A félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó tilalom újbóli bevezetésére és a tíznél nagyobb kapacitású tölténytárak betiltására vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be az amerikai szenátusban csütörtökön Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor.A Feinstein által javasolt tilalom 158-féle, cserélhető tölténytárú fegyverre terjedne ki, közöttük olyanokra, amilyenekkel a december 14-i newtowni mészárlást is elkövették. A connecticuti városban egy ámokfutó 27 embert gyilkolt meg, köztük 20 kisiskolást. A jogszabály nem érintené a már megvásárolt fegyvereket, és 2258 modell esetében a sport- és vadászfegyverekkel is kivételt tenne.

A félautomata fegyverek forgalmazásának és a nagykapacitású táraknak a tilalma része annak az átfogó, 23 elnöki rendeletet is tartalmazó intézkedéscsomagnak, amelyet Barack Obama a fegyveres erőszak visszaszorításáért kezdeményezett. A programnak része a fegyvervásárlók háttérellenőrzésének tökéletesítése és a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása is szerepel.

A félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó tilalom, amely tíz évig volt érvényben, 2004-ben járt le. Becslések szerint az Egyesült Államokban 250-310 millió lőfegyver van magánkézen.

Feinstein, aki csütörtökön demokrata törvényhozók és rendőrök társaságában ismertette a törvényjavaslatot, elismerte, hogy nehéz küzdelem elé néz, amit azonban érdemes megvívni.

Az amerikai lőfegyverlobbi legjelentősebb erejének tartott Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NSA) csütörtökön azzal vádolta meg Dianne Feinsteint, hogy "megpróbálja évtizedekre eltiltani a törvénytisztelő polgárokat a fegyverektől".

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön a Google+ Hangout felhasználói által interneten feltett kérésekre válaszolva kifejtette, hogy a kormányzatnak a fegyveres erőszak visszaszorításáért tett kezdeményezései a fegyvertartás biztonságának erősítését, mintsem annak korlátozását szolgálják.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!