Nagyvilág

2013.01.13. 19:09

Bugár: le kell zárni a Benes dekrétumok kérdését

Pozsony, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Egyszer és mindenkorra le kell zárni a Benes dekrétumok kérdését - jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

Pozsony, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Egyszer és mindenkorra le kell zárni a Benes dekrétumok kérdését - jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.Az egyórás politikai vitaműsorban, melynek Bugár Béla mellett másik résztvevője Robert Fico szlovák kormányfő volt, az utolsó öt percben került terítékre a felvidéki magyarságot érintő két "kényes" téma: a kettős állampolgárság és a benesi dekrétumok ügye.

A Most-Híd elnöke a vitaműsorban annak a véleményének adott hangot, miszerint a Benes dekrétumok kérdését nem lehet az érintett 12 dekrétum megszüntetésével megoldani. "A Benes dekrétumok kérdését egyszer és mindenkorra le kell zárni. Ezt azonban már nem lehet úgy, mint azt egyesek hangoztatják, hogy gyerünk, szüntessük meg azt a nem egészen 12 benesi dekrétumot" - szögezte le Bugár Béla, hozzátéve: a kérdést azzal sem lehet lezárni, hogy minden rendben van. Hozzáfűzte: a téma nem politikai, hanem szakmai egyeztetést kíván.

Robert Fico a Benes dekrétumok témája kapcsán leszögezte: ebben a kérdésben a szlovák kormány álláspontja továbbra is egyértelmű és változatlan, mivel a benesi dekrétumokat megváltoztathatatlannak és megszüntethetetlennek tartják. "Aki ma meg akarná szüntetni vagy változtatni a benesi dekrétumokat, annak a második világháború kimenetelét és a párizsi békeszerződést kellene megváltoztatnia" - szögezte le. Hozzáfűzte: ez a téma szlovák kormány számára "érinthetetlennek" számít és nem fognak vele foglalkozni.

A szlovák kormányfő a kettős állampolgárság ügyével kapcsolatban a szlovák állampolgársági törvényről azt mondta: annak jelenlegi formáját a magyar (az egyszerűsített honosításról szóló) törvény elfogadása miatt volt "muszáj" elfogadniuk. Rámutatott: azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a kettős állampolgárság ügyét a két ország közötti nemzetközi szerződésben szabályoznák. "Ennek megkötését követően, amennyiben lenne rá akarat, mindkét ország érintett törvényeit meg lehetne szüntetni" - tette hozzá.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!