Nagyvilág

2013.01.20. 12:49

Az utóbbi hónapok botrányai a gyerekekre irányították a figyelmet Kínában

<span style="font-size: 13px;">Sanghaj, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Az utóbbi hónapok balesetei és botrányai a gyerekekre irányították a figyelmet Kínában, jólétük ugyanis a mai napig hatóságilag nem biztosított a kelet-ázsiai országban.

Sanghaj, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Az utóbbi hónapok balesetei és botrányai a gyerekekre irányították a figyelmet Kínában, jólétük ugyanis a mai napig hatóságilag nem biztosított a kelet-ázsiai országban.

Tavaly november végén a kukában meghalt kisgyerekek, december közepén a megkéselt általános iskolások, január elején pedig az tűzvészben életüket vesztett árvák története sokkolta a kínai közvéleményt, és váltott ki felhördülést a kínai társadalomból. Az esetek mind-mind jellemzően a vidéki városokban és falvakban élő több tízmillió gyermek sanyarú sorsára és a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint helyzetük társadalmi és jogi visszásságaira világítottak rá. Kína egyike azon kevés országoknak, ahol a gyermekek jólétének védelmére nem létezik törvény, s a központi intézményrendszer hiányosságai tovább nehezítik a helyzet lényegi javítását - jegyezték meg a hetekben többször is kínai lapok.

A mintegy 160 millió, a jobb megélhetés reményében a nagyvárosokba igyekvő vándormunkás többsége szülőhelyével együtt gyermekeit is hátrahagyni kényszerül. A rendkívül szigorú lakóhely-regisztrációs rendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a városi polgársággal nem rendelkezők utódai a városokban iskolába járjanak. A nagyszülőkre, szomszédokra hagyott gyerekek száma a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 60 milliót tesz ki, vagyis minden negyedik gyermek érintett, sok kutató szerint a tényleges szám ennél tízmilliókkal magasabb lehet. A lényegében szülők nélkül felnövő gyerekek a pszichológiai terheltség mellett valós felügyelet hiányában gyakran az utcán kallódnak, mint ahogy történt az a hideg elől kukába menekülő, s ott tüzet gyújtó, szén-dioxid mérgezésben meghalt gyerekekkel is.

A lakóhely-regisztrációs rendszer változtatási kényszere mellett a gyermekjóléti intézmények számát is növelni, működésük módját pedig javítani szükséges. Ahogyan arra az illegális árvaházban kitört, hat gyermek életét követelő tűzeset is rávilágított: továbbra sincs kellőképpen szabályozva az örökbefogadás Kínában, virágzik a gyerekek illegális, gyakran őket ellátni képteleneknek való kiadása, hiányzik a felügyelet. Jelenleg mindössze 409 állami árvaház van az országban, ezekre a hivatalos adatok szerint összesen 615 ezer árva jut. A több mint 2800 kínai megyében pedig csupán 64 gyermekjóléti otthon van - írja a China Daily napilap.

Megfelelő gyermekjóléti rendszer nélkül az elmúlt hónapokhoz hasonló tragédiák történnek majd a jövőben is, az esetek megtörténtét éppen a jóléti rendszer hiánya tette lehetővé - mondta a kínai nemzetközi rádiónak Vang Csen-jao, a pekingi tanárképző egyetem szakértője, akinek véleményét számos ember osztja az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!