Nagyvilág

2013.01.23. 11:38

A "szabályok ketrecébe" szorítaná a hatalom gyakorlóit a kínai pártfőtitkár

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. január 23., szerda (MTI) - A hatalomnak a szabályok, előírások alkotta "ketrec" falai között a helye - idézik a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárát címlapjukon a szerdai kínai lapok.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. január 23., szerda (MTI) - A hatalomnak a szabályok, előírások alkotta "ketrec" falai között a helye - idézik a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárát címlapjukon a szerdai kínai lapok.

Hszi Csin-ping, aki tavaly november óta a párt első embere, s márciusban megkapja az államelnöki posztot is, a KKP központi fegyelmi ellenőrző bizottságának plenáris ülésén immár nem az első alkalommal ígért a korrupt vezetőkkel szembeni határozott fellépést.

Hszi most is megerősítette, hogy határozottan kivizsgálják azoknak a pártvezetőknek az ügyeit, akiket fegyelemsértésen, a törvények áthágásán érnek, s hatékonyan fellépnek a törvénysértések, a megvesztegetések ellen.

Közölte, olyan rendszert kell kialakítani, amely kiszűri a hatalommal visszaélőket, segít elejét venni a korrupciós folyamat elindulásának. Felszólította a helyi vezetőket, hogy tartsák magukat a központi bizottság irányelveihez, s figyelmeztette őket, ne próbálják az utasításokat megkerülni.

A pártfőtitkár aláhúzta, senkinek és egyetlen hivatalnak sem engedhető meg, hogy figyelmen kívül hagyja a párt központi bizottsága által megszabott irányelveket. Ezt kiegészítette azzal, hogy "a párt sosem fog eltűrni kompromisszumot" ezen a területen.

"Egyszerre kell lecsapnunk a tigrisekre és a legyekre" - mondta. Leszögezte: "Minden egyes korrupt hivatalnokot meg kell büntetni, végérvényesen fel kell számolni a korrupciót tápláló környezetet, s gyakorlati eredményekkel meg kell szerezni az emberek bizalmát". Nincs kegyelem, bárki is legyen érintett - hangoztatta Hszi.

A hongkongi South China Morning Post című lap szerdai számában megkérdezett egyetemi kutató szerint a demokratikus ellenőrzés működő rendszerének híján, a sajtószabadság kiterjesztése és a helyi törvényhozó szervek nagyobb hatalommal történő felruházása nélkül Hszi törekvése nem lehet sikeres.

Egy másik hongkongi elemző, Johnny Lau Yui-siu úgy vélte, a gondok bonyolultsága miatt rövid távon nem várható lényegi áttörés Kínában, de hosszabb távon, Hszi kitartása esetén, nem zárta ki a sikert.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!