Nagyvilág

2012.12.31. 11:12

Tolkien 121-ik születésnapját ünneplik a Corvin moziban

Budapest, 2012. december 31., hétfő (MTI) - J.R.R. Tolkien angol író és mítoszteremtő születésének 121-ik évfordulóját filmbemutatóval és egész napos rendezvénnyel ünnepli a Magyar Tolkien Társaság január 5-én a Corvin moziban.

Budapest, 2012. december 31., hétfő (MTI) - J.R.R. Tolkien angol író és mítoszteremtő születésének 121-ik évfordulóját filmbemutatóval és egész napos rendezvénnyel ünnepli a Magyar Tolkien Társaság január 5-én a Corvin moziban.

J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része A Gyűrűk Ura és A hobbit című kötet, amely a 20. század legnagyobb példányszámban eladott regényei között szerepel és évek óta Magyarországon is az eladási listák vezető helyeit foglalja el.

A egész napos rendezvény programjai főként a nemrég bemutatott, A hobbit című kötetből készült filmtrilógia első részéhez kapcsolódnak. Három teremben folyamatosan vetítik A hobbit: Egy váratlan utazás című új alkotást - közölte a Magyar Tolkien Társaság az MTI-vel.

Beszélnek majd az új film forgatásáról, jelmezeiről, díszletéről és trükkjeiről, az ismeretterjesztő előadáson pedig a tolkieni mitológia részleteiről valamint hátteréről tudhatnak meg többet a rajongók és az érdeklődők. A filmvetítéseken kiegészítő anyagokat - többek között - rajongói werkfilmeket mutatnak be.

A gyermek-és családi programokon játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és mesemondással várják a kicsiket. Az új film képes meseváltozatát pedig a kisebbek is megnézhetik.

Emellett a filmekhez kötődő számítógépes, társas-és szerepjátékok lesznek valamint fegyvereket, kellékeket és jelmezeket bemutató kiállítás és jelmezes felvonulás is várja a látogatókat.

Este a társaság kórusa lép fel Tolkien szövegű dalokkal, a fő produkció pedig a társaság színjátszó csoportjának egyfelvonásos drámája lesz. Tolkien által ihletett táncukkal a társaság táncosai Középfölde, a történet színhelyének hangulatát és szépségét idézik fel.

Az író műveihez kapcsolódó, Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékokból lesz bemutató, vásár és a magyar nyelvterületen elérhető könyvekből, DVD-ből, CD-ből, játékokból és poszterekből is válogathatnak az érdeklődők.

Tolkien életművének adaptációi közül a legismertebb, a Peter Jackson által rendezett A Gyűrűk Ura című filmtrilógia, amelyet összesen 17 Oscar-díjjal jutalmaztak.

Magyarországon A Gyűrűk Ura című regényből az első kiadás óta mintegy 150 ezer, Tolkien más műveivel együtt pedig több mint 200 ezer példányt adtak el, a filmre pedig csaknem két és fél millió mozijegyet vásároltak a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!