Nagyvilág

2012.12.05. 07:51

Szlovákia legfőbb vezetői sem vesznek részt a Nobel-békedíj átadásán

Pozsony, 2012. december 4., kedd (MTI) - Szlovákia is csatlakozott azokhoz az európai uniós tagországokhoz, amelyek legfőbb vezetői nem vesznek részt a hétfői oslói ünnepségen, amelyen az Európai Uniónak (EU) átadják a Nobel-békedíjat - közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Pozsony, 2012. december 4., kedd (MTI) - Szlovákia is csatlakozott azokhoz az európai uniós tagországokhoz, amelyek legfőbb vezetői nem vesznek részt a hétfői oslói ünnepségen, amelyen az Európai Uniónak (EU) átadják a Nobel-békedíjat - közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.Az EU-nak odaítélt Nobel-békedíjat hétfőn az unió három legmagasabb tisztségét betöltő személy, Herman Van Rompuy az Európai Tanács (ET) elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke veszi át a norvég fővárosban.

A díj átadására az ET elnöke az unió összes tagországának elnökét és kormányfőjét meghívta.

A díjátadón a pozsonyi tájékoztatás szerint Ivan Gasparovic szlovák államfő hétfőn esedékes kétnapos csehországi látogatása miatt nem vesz részt, Robert Fico kormányfő pedig egyéb hivatalos elfoglaltságaira hivatkozva mentette ki magát.

Az ünnepségre a szlovák diplomácia vezetője sem utazhat el. Miroslav Lajcák az ünnepség idején Brüsszelben a díj átadása alkalmából rendezendő díszvacsorán vesz részt. Mivel Szlovákia oslói diplomáciai külképviseletének pillanatnyilag nincs kinevezett nagykövete, a külképviselet ideiglenes vezetője képviseli majd Pozsonyt az ünnepségen.

"Az, hogy (az ünnepségen) Szlovákia a legfelsőbb szinten nem képviselteti magát, nem azt jelenti, hogy szabotálni akarnánk a rendezvényt. Üdvözöljük a díjat" - mondta a kialakult helyzet kapcsán Boris Gandel, a szlovák külügyi tárca szóvivője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!