Nagyvilág

2012.11.08. 13:36

USA 2012 - Orosz lapok Barack Obama újraválasztásáról

Moszkva, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Barack Obama újraválasztása lehűtheti a pénzpiacokat, az amerikai elnök a következő négy évben sokkal bátrabb lépésekre szánhatja el magát - idézték vezető orosz lapok szakértők véleményét csütörtökön.

Moszkva, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Barack Obama újraválasztása lehűtheti a pénzpiacokat, az amerikai elnök a következő négy évben sokkal bátrabb lépésekre szánhatja el magát - idézték vezető orosz lapok szakértők véleményét csütörtökön.

Barack Obama győzelme az elnökválasztáson csökkentheti az olaj világpiaci árát - fejtette ki Jakov Mirkin a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban közölt cikkében.

Az orosz Világgazdasági Kutatóintézet osztályvezetője szerint azonban az amerikai elnök újraválasztásának Oroszországra vonatkozó következményei még nem nyilvánvalóak. "Számunkra az a fontos, hogy ne nőjön meg az Egyesült Államok korlátlan fogyasztói étvágya, az amerikai lakosság adóssága, és az amerikai pénzpiacok ne változzanak a világ Gólemjává, amely képes tönkretenni a világ pénzügyi piacát, ahogy ez 2008-ban történt"- írta a szakértő.

A Vedomosztyi című üzleti-politikai napilap szerkesztőségi cikke szerint Barack Obama újraválasztása logikus volt, de kevésbé hatásos, mint négy évvel ezelőtti győzelme George Bush felett.

Borisz Makarenko, a Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági napilapban közölt cikkében feltűnő sikernek nevezte Barack Obama győzelmét az elmaradt gazdasági csoda miatt csalódott országban. A Politikai Technológiák Központja elnevezésű intézet vezetője az okokat sorolva úgy látja, hogy egyrészt az amerikai választók viszonylagos többsége a Bush-adminisztrációt hibáztatja a gazdasági válságért, másrészt a republikánusok ideológiai vereséget szenvedtek. Szerinte nem Mitt Romney miatt, hanem a Tea Party mozgalom, a republikánusok jobbszárnya miatt, amely a választók számára érthetetlen költségvetési gondoknál ragadt le, és nem a fájó szociális problémákra adandó válaszokkal törődött.

Az orosz politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai elnök a második ciklusban már sokkal szabadabb, hiszen nem választhatják többé újra, ezért a következő négy évben készen áll majd a sokkal bátrabb, áttörést hozó döntésekre. Ez ad Makarenko szerint új esélyt a kapcsolatok újraindítására Moszkvával.

A Nyezaviszimaja Gazeta című független napilapban Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója szerint Barack Obama második elnöksége kiszámíthatóságot és a párbeszéd folytatásának lehetőségét jelenti Oroszország számára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!