Nagyvilág

2012.11.16. 09:17

Tüntetést hirdetett az EMNP Székelyföld autonómiájáért - az RMDSZ is részt vesz

Sepsiszentgyörgy/Bukarest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Székelyföld területi autonómiájáért rendez tüntetést Sepsiszentgyörgyön november 24-én az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - jelentette be csütörtökön a városban tartott sajtóértekezletén Toró T. Tibor, a párt elnöke.

Sepsiszentgyörgy/Bukarest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Székelyföld területi autonómiájáért rendez tüntetést Sepsiszentgyörgyön november 24-én az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - jelentette be csütörtökön a városban tartott sajtóértekezletén Toró T. Tibor, a párt elnöke.A megmozdulást Sánta Imre református lelkész, az EMNP sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje kezdeményezte, aki a nyár folyamán csaknem két hónapon keresztül mindennap demonstrált a Székely Mikó Kollégium újraállamosítása ellen. Toró T. Tibor közölte: az EMNP támogatja a képviselőjelölt kezdeményezését, a mozgósításban pedig számít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) segítségére is.

"Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy részmegoldások nem elegendőek: a székelység gondjaira a Székelyföld területi autonómiája a megoldás" - hangsúlyozta az EMNP elnöke. Mint mondta, a választási kampányban jobb esély van arra, hogy az önrendelkezésért megtartott tüntetés híre eljut a prefektuson keresztül a bukaresti kormányhoz, illetve a nemzetközi fórumokhoz. Hozzátette: az EMNP olyan megoldást szorgalmaz Székelyföld számára, amely az itt élő románoknak kulturális autonómiát biztosítana.

Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke a helyi újságíróknak úgy nyilatkozott: bár az EMNP kampányrendezvényének tartja, támogatja a megmozdulást, és az RMDSZ helyi vezetői is jelen lesznek. Hozzátette: az RMDSZ száz székely zászlót biztosít a tüntetőknek. Úgy véli, hogy a résztvevőknek legalább a felét az RMDSZ fogja mozgósítani.

- Baranyi László, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!