Nagyvilág

2012.11.13. 09:02

Régiségcsempész bűnszövetkezetet göngyölítettek fel Közép-Kínában

Peking - Régiségcsempészek kiterjedt hálózatára csapott le a kínai rendőrség, 198 ősi leletet és értékes műtárgyat foglalt le, s közel két tucat embert vett őrizetbe - jelentette a kínai média kedden.

Peking - Régiségcsempészek kiterjedt hálózatára csapott le a kínai rendőrség, 198 ősi leletet és értékes műtárgyat foglalt le, s közel két tucat embert vett őrizetbe - jelentette a kínai média kedden.A közép-kínai Hupej tartomány hatósága a banda három vezetőjét és húsz társukat fogta le összesen kilenc tartományban. Ők lopták és csempészték az értékes tárgyakat a gyűjtőknek és a kereskedőknek Kína-szerte. A legtöbb tárgy egy Csang nevű, Honan tartománybeli gyűjtő házából került elő.

A beszámoló szerint nyolc olyan műtárgy került a bűnözők birtokába, amely Kínában a legnagyobb védettségi kategóriába tartozik, közülük két - több mint kétezer éves - bronzedény. Az egyiket a tavaly felfedezett Szuicsou városi Jecsiasan sírkertből tulajdonították el. A szakemberek szerint, ha régészek végezték volna a sírkert feltárását, sok hasznos információhoz jutottak volna, a sírrablók azonban jóvátehetetlen kárt okoztak benne.

A szóban forgó háromlábú bronzedény hatszor cserélt gazdát, mire eljutott ideiglenes tulajdonosához, aki egymillió jüant (csaknem 36 millió forintot) adott érte. A rendőrök a hupeji Hajning városban találtak rá.

A rendőrség szerint az illegális műkincspiac élénkül, egyre nagyobb a belföldi kereslet, miközben sok értékes darab kerül ki külföldre, ahol az antik tárgyak jóval magasabb áron értékesíthetők. A feketepiac jól szervezett, az ellopott értékeknek szinte lehetetlen a nyomukra bukkanni. Szuicsou különösen ismert a sírrablókról, s bár 24 órás őrség vigyáz a területre, a helyiek szerint régésznek lenni abban a térségben veszélyes.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!