Nagyvilág

2012.11.23. 19:14

Összecsaptak a csendőrökkel a francia kormány egyik beruházása ellen tiltakozók

Párizs, 2012. november 23., péntek (MTI) - Összecsapások voltak pénteken a nyugat-franciaországi Nantes közelében tervezett új repülőtér megépítése ellen napok óta tiltakozó tüntetők és az eltávolításukra kirendelt mintegy ötszáz csendőr között.

Párizs, 2012. november 23., péntek (MTI) - Összecsapások voltak pénteken a nyugat-franciaországi Nantes közelében tervezett új repülőtér megépítése ellen napok óta tiltakozó tüntetők és az eltávolításukra kirendelt mintegy ötszáz csendőr között.

A hajnalban érkezett rendfenntartó erők a több száz ember egy részét békésen elszállították, dél tájban azonban tucatnyi tiltakozó kavicsokat és üvegeket kezdett dobálni a csendőrökre, akik azonnal könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásban egy csendőr és két újságíró megsérült.

Az ügynek politikai vonzata is van, miután a repülőtér megépítésének terve Jean-Marc Ayrault kormányfőhöz kötődik, aki 1989 és 2012 között volt a breton város polgármestere. Az 1600 hektárnyi termőföldön tervezett beruházás elleni tüntetéseket viszont a kormánykoalícióban részt vevő Zöldek is támogatják, élükön José Bové európai parlamenti képviselővel.

Noel Mamere Zöld-párti nemzetgyűlési képviselő a Le Monde című napilapban pénteken megjelent írásában feltette azt a kérdését, hogy a repülőtér terve miatt két párttársának nem kellene-e elhagynia a koalíciós kormányt. "Politikai öngyilkosság meghunyászkodva (a kormányban) maradni, távozni pedig a szocialistákkal 2011 novemberében megkötött megállapodásunk végét jelentené" - fogalmazott Mamere.

A rendőri fellépésre azelőtt került sor, hogy a franciául repülőteret jelentő "aéroport" helyett a médiában a miniszterelnök nevére utalva Ayrault-portnak gúnyolt beruházás ellen hétvégére újabb tiltakozó nagygyűlést szerveznek környezetvédő csoportok. Múlt szombaton mintegy 40 ezren tiltakoztak a notre-dame-des-landes-i termőföldeken, ahol a munkálatok a tervek szerint 2013 januárjában kezdődnek, s 2017-ben érnek véget. Az új repülőtér veszi majd át a jelenlegi nantes-i terminálok feladatait, amelyeket végleg bezárnak.

Manuel Valls belügyminiszter a héten megerősítette, hogy a kormány teljesen eltökélt a beruházás megvalósításában és a törvények betartatásában. Ezzel arra utalt, hogy a kormány nem fogja hagyni, hogy a tüntetők a terület elfoglalásával megakadályozzák az építkezés megkezdését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!