Nagyvilág

2012.11.20. 17:20

Gázai hadművelet - Palesztin nagykövet: Izrael el akarja terelni a figyelmet a palesztinok ENSZ-kezdeményezéséről

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Ahmed Musztafa Mohamad Abdelrazek budapesti palesztin nagykövet szerint Izrael azért is támadja a Gázai övezetet, mert el akarja terelni a világ figyelmét arról, hogy a palesztinok november 29-én jogállásuk megváltoztatását kérik az ENSZ Közgyűlésétől.

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Ahmed Musztafa Mohamad Abdelrazek budapesti palesztin nagykövet szerint Izrael azért is támadja a Gázai övezetet, mert el akarja terelni a világ figyelmét arról, hogy a palesztinok november 29-én jogállásuk megváltoztatását kérik az ENSZ Közgyűlésétől.

A Palesztin Hatóság Izrael és az Egyesült Államok tiltakozása ellenére úgy határozott, november 29-én szavazást kér az ENSZ Közgyűlésén arról, hogy "megfigyelő" helyett "nem tag megfigyelő állam" legyen a palesztin jogállás az ENSZ-ben.

Ahmed Musztafa Mohamad Abdelrazek kedden az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, bár Izrael a támadással nyomást akar gyakorolni a palesztinokra, hogy álljanak el a kezdeményezéstől, ezt nem teszik, hiszen joguk van a javaslat benyújtásához.

A diplomata kijelentette, nem az a kérdés, hogy ki kezdte a jelenlegi gázai konfliktust. Izraelnek a hónap végi palesztin ENSZ-kezdeményezésen túl más okai is vannak a támadásra - mondta. Kifejtette, két hónap múlva választások lesznek Izraelben, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy gondolhatta, mivel a biztonság rendkívül fontos téma az izraelieknek, a Hamász elleni fellépéssel növelheti támogatottságát.

Egy további okként említette, hogy meglátása szerint Izrael meg akarja mutatni az új egyiptomi vezetésnek: a zsidó állam irányítja a régiót, és bármit megtehet, amit akar.

A diplomata véleménye szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy erővel nem szavatolhatja a biztonságát, hanem csak úgy, ha békében él a palesztinokkal. Amint ezt felismeri, hamar megszülethet a megállapodás a támadások beszüntetéséről - tette hozzá.

A Palesztin Hatóság budapesti nagykövete arról is beszélt, hogy a nemzetközi szervezetek - köztük az ENSZ - egybehangzó jelentései szerint "katasztrofális" a helyzet a Gázai övezetben.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a Hamász támadásai miatt 4,5 millió izraeli van veszélyben, ezért az országnak joga van az önvédelemhez. A konfliktus nem tíz napja kezdődött, a rakétatámadások jelenlegi hullámával, a Hamász már korábban is támadta Izraelt, de a tel-avivi kormány most már úgy látja, elég volt, és nem tolerálja tovább "a Gáza felől érkező terrort" - emelte ki.

Az izraeli nagykövet szerint a Gázai övezetben nincs humanitárius válság.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő kedden azt közölte, Izrael ideiglenesen felfüggeszt minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben, hogy esélyt adjon a Hamász iszlamista szervezet és a zsidó állam közötti tűzszünetre irányuló egyiptomi erőfeszítéseknek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden Kairóban a konfliktusban érintett feleket azonnali tűzszünetre szólította fel.

Felmérések szerint Izraelben Benjámin Netanjahu és Ehud Barak védelmi miniszter népszerűsége töretlen, az izraeliek többsége szerint nem politikai számításból indították a hadműveleteket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!