Nagyvilág

2012.11.16. 13:52

Felmentették Gotovinát Hágában - Öröm Horvátországban

Zágráb, 2012. november 16., péntek (MTI) - Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel, tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

Zágráb, 2012. november 16., péntek (MTI) - Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel, tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában. A nyugalmazott tábornok volt az 1995. augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Markac a különleges rendőri alakulatokat irányította, ő 18 évet kapott első fokon.

"A hágai ítélet igazságos, rendkívül elégedett vagyok" - idézte Ivo Josipovic köztársasági elnök első reakcióját a helyi sajtó a pénteki felmentő ítélettel kapcsolatban.

"Tizenhét évig tartott, és az a fontos, hogy végül hazatérnek családjukhoz, és fontos az ítélet Horvátország számára is. Az eljárás nehéz volt, példa nélküli. A határozatot 3:2 arányban hozták meg, ami bizonyítja, hogy milyen keskeny a határ siker és sikertelenség, igaz és hamis, igazság és igazságtalanság között" - mondta Zoran Milanovic miniszterelnök.

"Ez a háború nehéz volt, véres, igazságos, de voltak hibák, amelyekért a horvát állam felelős, nem Markac és Gotovina" - mondta, megköszönve a két tábornoknak, hogy kitartottak.

"Ez egy kivételes, történelmi pillanat Horvátország számára. Egy ilyen magas rangú, az ENSZ által alapított jogi intézmény megerősítette, hogy Horvátország védelmi, felszabadító háborút folytatott, a nemzetközi jog szabályai szerint" - mondta Josip Leko, a horvát parlament elnöke.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) egyenes adásban közvetítette a hágai ítélethirdetést. A zágrábi Jellasics téren ezrek gyülekeztek délelőtt, hogy közösen kísérjék figyelemmel az eseményeket a kivetítőkön, de sokan voltak Pakostaneban, Gotovina dalmáciai falujában és Djurdjevácon, Markac Dráva menti városában is.

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Gotovináért és Markacért a veteránügyi és honvédelmi miniszter különgéppel indult Hágába. Várhatóan több ezer ember fogadja majd a mindvégig nemzeti hősként számon tartott nyugalmazott tábornokokat Zágrábban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!